Stickeractie tegen criminalisering van illegalen verdient navolging
De Amsterdamse vluchtelingensteungroep ASKV is in juli begonnen met een inspirerende stickeractie tegen het kabinetsplan om mensen zonder verblijfsrecht strafbaar te stellen. De stickers met de tekst “Ja, hier blijven mensen zonder verblijfsvergunning welkom. Wij vragen hier niet om uw papieren” zijn al op honderden instellingen in Amsterdam aangetroffen. Met de stickers “kunnen consultatiebureaus, stadsdeelkantoren, gezondheidscentra, buurtcentra, scholen en vele anderen zich uitspreken tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, en laten zien dat iedereen bij hen welkom blijft”, aldus het ASKV.
“Het recht op onderwijs en medische zorg mag niet uit het oog verloren worden door in Nederland een sfeer te creëren waarbij organisaties bang worden om mensen zonder verblijfsvergunning te ontmoeten. Het is nu nog een uitzondering dat vrouwen alleen bevallen in achterkamertjes, dat kinderen in kelderboxen wonen en niet naar school gaan, en dat mensen zo lang niet naar de dokter gaan dat hun ziekte levensbedreigend wordt. Laat dit niet de regel worden. Maak zichtbaar dat Amsterdam er is voor iedereen!”, stelt de steungroep.
Deze stickeractie verdient ook navolging in andere steden. Het is broodnodig om in het offensief te gaan tegen de steeds verder oprukkende criminalisering van migranten en vluchtelingen zonder verblijfsrecht. Steun- en actiegroepen zouden overal welzijns- en andere organisaties kunnen verzoeken om zich in het openbaar uit te spreken tegen de strafbaarstelling. Dergelijke campagnes kunnen worden ondersteund met behulp van stickers die lijken op die van het ASKV. Met de stickers kunnen organisaties laten zien dat mensen zonder papieren bij hen welkom zijn. De ASKV-stickers zijn voorzien van het website-adres van de steungroep. Dat maakt verspreiding van deze stickers buiten Amsterdam niet zo wenselijk. Maar ondersteuners en activisten in andere steden kunnen uiteraard met zelfgemaakte stickers aan de slag.
In 1995 voerde De Fabel van de illegaal een vergelijkbare actie. Op verzoek van de Leidse steungroep hingen tal van maatschappelijke organisaties toen voor hun ramen posters op met de tekst “Nee, wij vragen niet om uw legitimatiebewijs”. Daarmee stelden de organisaties zich op tegen de uitsluiting van mensen zonder verblijfsrecht.
Harry Westerink