Strijdbare actie tegen de vastgoedprofiteurs van de wooncrisis (beeldverslag)

Afgelopen dinsdag protesteerden zo’n dertig mensen tegen de vastgoedbeleggers, private (groot)grondbezitters, huisjesmelkers en andere roofinvesteerders die bijeenkwamen op de vastgoedbeurs Provada in de RAI in Amsterdam. Tegen deze beurs voor de profiteurs van de wooncrisis had de landelijke woonbeweging Woonopstand een actie van onderop georganiseerd, die plaatsvond buiten bij de ingang van de beurs en die werd ondersteund met een website, stickers, flyers, posters en spandoeken.

De vastgoedprofiteurs maken het leven van vele honderdduizenden mensen zuur. En zo’n dertig van deze honderdduizenden mensen lieten dat buiten bij de RAI luidkeels horen en overduidelijk zien. De demonstranten stonden achter hekken in een soort demonstratievak, waarmee ze op afstand werden gehouden van de deelnemers aan de beurs. De vele dames en heren in sjieke en dure jurken en pakken kwamen aangereden in klimaatvernietigende luxe karren en liepen zichtbaar met zichzelf in hun nopjes naar de ingang van de beurs. Daar troffen ze hun tegenstanders in de wooncrisis opgesteld: flexhuurders, krakers, mensen met een sociale huurwoning, woonrechtactivisten, activisten van Wij weigeren de huurverhoging en ook nog een paar FNV-ers.

Huichelachtig

Een fors aantal vastgoedprofiteurs bleef vervolgens wat staan hangen bij de ingang, en vormde zo een categorie hangjongeren en –ouderen die ook wel te bezichtigen valt in de Zuidas van Amsterdam. Enkele vastgoedprofiteurs probeerden een gesprek aan te gaan met ons, de slachtoffers van de profiteurs van de wooncrisis. Maar de conversatie ontaardde al snel in een huichelachtige houding van de zichzelf verrijkende dames en heren in jurken en pakken aan de ene kant en cynische blikken van de woonactivisten aan de andere kant.

Met leuzen en speeches lieten wij weten dat de deelnemers aan de vastgoedbeurs verantwoordelijk zijn voor allerlei misstanden in de volkshuisvesting. “Onzekerheid, flexibilisering, huisuitzettingen, onbetaalbaarheid, fraude, gentrificatie, noem het maar op”, zo viel te lezen op de flyers die we uitdeelden. Maar de schijnheiligheid en leugenachtigheid viert hoogtij in vastgoedkringen. “Volkshuisvesting is terug van weggeweest”, wilde de rijkeluireclame om ons heen ons wijsmaken. Daarop volgde ons antwoord: “Volkshuisvesting is door jullie juist kapot gemaakt”.

Praten met de rijken.

Klasseconfrontatie

Binnen in de RAI gingen de profiteurs met gemeenten en rijksinstanties onderhandelen over de toekomst van onze woon- en leefomgeving. De gevolgen van die publiek-private samenwerking sloopt levens en maakt mensen rechteloos en dakloos. Dat moet stoppen, en daarom stonden wij daar, achter de hekken, leuzen te roepen als “Huizen voor mensen, niet voor winst!” en “Niet flex, niet duur, wij willen sociale huur”. En daarom hingen daar spandoeken als “Wonen is een recht, geen verdienmodel”, “Stop de vastgoedprofiteurs volkshuisvesting nu” en “Woonzekerheid voor iedereen”.

Het strijdbare protest vormde voor de vastgoedrijkelui een klasseconfrontatie met mensen die in opstand komen tegen de verschrikkelijke gevolgen van het neo-liberale afbraakbeleid. Afgelopen dinsdag waren we met dertig mensen. Het zal je bezuren, vastgoedprofiteurs, als we volgend jaar terugkeren naar de Provada-beurs met duizenden woedende (flex)huurders, krakers en daklozen.

Harry Westerink

Hieronder de speech van Sanne tijdens de actie

Hallo, mijn naam is Sanne, en ik woon nu zo’n drie jaar in Den Bosch. Door de wooncrisis is de wachttijd 13,5 jaar voor een sociale huurwoning, andere opties zijn tijdelijk of te duur.

Hangrijken

Maar wat ik gek vind, is dat er vrije keuze is in de leegstand. Als ik me door Den Bosch heen beweeg, zie ik meer leegstand dan dat er daklozen zijn. Hebben we het dan over een wooncrisis of een beleidscrisis, wat keer op keer een oogje dicht knijpt voor kapitaal?

Het heeft dus ook niet heel lang geduurd voordat ik twee jaar geleden begon met die leegstand te kraken. Ik moet zeggen… het is een verdomd geweldige manier om direct actie te nemen over mijn leven en de mensen om mij heen een huis te bieden. Waar dat via de reguliere routes bij voorbaat al vrijwel kansloos is, geeft kraken mij wel een realistische kans om veel zeggenschapsgevoel over mijn leven en toekomst te creëren voor mijzelf en mijn omgeving.

Samen met de huurders van de Bomenlandflat in Den Bosch hebben wij uit solidariteit met hun acties twee maanden geleden een leegstaand appartement gekraakt Maar nu dreigt dakloosheid weer boven mijn hoofd. Vandaag wachten wij de uitslag af van de rechtszaak, of en wanneer wij eruit moeten wordt daarmee duidelijk.

Ik en mijn huisgenoten willen graag een huurcontract, Heimstaden eist twee maanden huur, maar Heimstaden weigert ons een contract te geven. Zij willen een andere tijdelijke huurder erin zetten, zodat zij alle vrijheid hebben om te speculeren over vastgoed. Heimstaden is vandaag waarschijnlijk net zoals heel vastgoed Nederland aanwezig bij de Provada-beurs om te onderhandelen over vastgoed, misschien ook wel over onze flat. Vastgoedbeleggers kunnen hier binnen wandelen en vrij gemakkelijk woonportefeuilles van een paar duizend adressen in elkaars handjes klappen, maar als ik daar binnen zou lopen voor één betaalbare huurwoning, dan word ik natuurlijk keihard uitgelachen. Dit gaat niet om mensen, maar om winst. Huizen voor mensen, niet voor winst!

Rijkentransport
Flyer