Stuur ook een solidariteitsfoto naar de Turkse riders in actie!

Radical Rider uit Amsterdam met een soli-bord.

Turkije verwelkomde het jaar 2022 met arbeidsprotesten. Het was een golf van stakingen, veroorzaakt door toegenomen inflatie, valutacrisis en kosten van levensonderhoud. Werknemers, die hun eerste salaris ontvingen in januari of februari nadat de Turkse lira met dertig procent was gedaald ten opzichte van de euro, waren woedend over de hoge kosten van levensonderhoud. Er werden protesten gehouden op veel werkplekken, met of zonder vakbonden.

De actievoerende riders zijn de voorhoede van de stakingsgolf. De riders klaagden niet alleen over lage lonen, maar ook over slechte arbeidsomstandigheden en baanonzekerheid. Tijdens de pandemie werden riders als het ware tot slaven gemaakt, terwijl iedereen in quarantaine zat. Door schijnzelfstandigheidsconstructies op te tuigen konden ze geen beroep meer doen op hun fundamentele arbeidsrechten. Dat noemen we in Nederland zzp. De Griekse tak van het Duitse Delivery Hero, e-Food, staakte en demonstreerde daar recent tegen, en met succes.

Vooral de zelfstandige riders van Trendyol.com kwamen in actie. Ze wonnen een loonsverhoging na massale protesten die zich over het hele land verspreidden. Enkele andere campagnes zijn bij meer bedrijven succesvol geweest.

Daarnaast gingen de arbeiders van Yemek Sepeti, een van de twee grootste voedselbezorgbedrijven van het land, in staking. Yemek Sepeti is eveneens onderdeel van Delivery Hero. Ze hielden demonstraties in verschillende steden, vooral voor het hoofdkwartier in Istanboel. Hun roze pakken en motorfietsen werden het icoon van de arbeidersbeweging.

De staking bij Yemek Sepeti werd het belangrijkste nieuws van het land met de steun van klanten, en er werd een effectieve boycotcampagne georganiseerd waarbij de bestellingen met zeventig procent terugliepen.

Vanaf het begin van de pandemie begonnen de arbeiders van Yemek Sepeti zich bij de vakbonden aan te sluiten. Ze eisten verbetering van de arbeidsomstandigheden, hogere lonen en werkzekerheid. Maar het bedrijf zette liever druk op de arbeiders dan hun problemen en eisen te bespreken. Het bedrijf veranderde zelfs het handelsregister in een poging de vakbonden onschadelijk te maken. Arbeidsrechten werden gezien als een luxe, terwijl Yemek Sepeti zijn winsten vermenigvuldigde.

Solidariteit organiseren in Nederland met de Turkse Riders

In Nederland zijn er veel horeca- en foodriderbedrijven. Bovendien is het het thuisland van schijnzelfstandigheidsconstructies, die louter bestaan om de rechten van arbeiders te ondermijnen. Turkse riderbedrijven zijn ook een vaste verschijning in de straten van Nederland. Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat Yemek Sepeti een Nederlandse partner heeft. Ja, die is van het in Duitsland gevestigde Delivery Hero. Maar de belangrijkste financiële partner is Nederlands. Dat opent mogelijkheden voor praktische solidariteitsacties, en die willen we organiseren.

Tot nu toe zijn er ondersteunende acties ondernomen voor de Turkse riders in Duitsland, Italië en Griekenland. Deze bedrijven of apps zijn aangesloten bij grote internationale bedrijven en alle arbeiders hebben vergelijkbare problemen. En waar onze tegenstanders internationaal zijn georganiseerd, moeten wij dat ook doen als arbeiders. De Radical Riders werken al samen met Duitse riders. Laten we ook de handen ineen slaan met onze Turkse broeders en zusters.

Stuur de Radical Riders een foto van jezelf met een protestbord met: “Ik steun de riders van Yemek Sepite!” Die zorgen dat het bij de Turkse riders beland. Stuur de foto via deze link.

Geschreven door een lid van de Turkse DISK vakbond, momenteel in Amsterdam en lid van de Radical Riders.

(Deze oproep verscheen eerder op de website van de Radical Riders.)