Uit de oude doos: het volksnationalisme van filosoof Ad Verbrugge
Vanzelfsprekend acht Verbrugge “de Nederlandse gemeenschap” met zijn vermeende “Hollandse handelsgeest, werklust, soberheid en discipline” de beste. “De aard van onze eigen cultuur” zou verbonden zijn met een “voorchristelijke oerziel”. Maar door het gebrek aan aandacht voor “de culturele traditie” zou “onze cultuurgemeenschap” verzwakken. Om die nu weer te “bezielen” moeten de “eigen taal” en allerlei “gemeenschappelijke symbolen” als het koningshuis, herdenkingen en feesten meer gecultiveerd worden. Belangrijk daarbij zou ook de “volksgeschiedenis” zijn “met de grote gebeurtenissen en ondernemingen die het volk zijn eigen identiteit geven”. Bij het volksnationalisme hoort een bloed-en-bodem theorie. Volgens Verbrugge moet elke “cultuurgemeenschap” per definitie gebonden zijn aan bepaalde territoriale grenzen. En om deel uit te kunnen maken van zo’n “cultuurgemeenschap” zouden individuen dus een “bloed- en aardeband” moeten hebben. Individuele rechten zouden de “uitdrukking van de algemene wil van een gemeenschap” vormen en zouden zodoende alleen door staten verleend kunnen worden. Wanneer een staat zijn burgers echter minder of helemaal geen rechten verleent, dan mag men daar niet tegen protesteren, zo vindt Verbrugge, want “het volk is recht en moraal tegelijk”. Mensenrechten zouden sowieso een kosmopolitisch verzinsel zijn, en simpelweg niet kunnen bestaan omdat ze niet op “een cultuurgemeenschap” betrokken zijn.
Eric Krebbers in Het volksnationalisme van filosoof Ad Verbrugge (Gebladerte)
Hoi Eric,
wij wonen en werken toch al sinds 15e eeuw hier in Nederland, dat zegt toch genoeg, Liever zonder de Gouden Koets en andere Feodaal getinte boodschappen.word het niet eens tijd om vecht voor je recht , Make LOVE not WAR & POWER TO the PEOPLE !!! we zijn allemaal volwassen en we kunnen zelf wel uitmaken wat goed voor ons is en vooral, wat niet meer van toepassing is, toch!!!
wij wonen en werken toch al sinds 15e eeuw hier in Nederland
Nederland bestaat pas sinds 1843 of zo.
Beste Tamso, dit is geen samenhangende reactie. De volgende van dit niveau komt er niet meer door. Geen idee waar je het over hebt. Wie zijn “we”, en hoe is het een argument waartegen of waarvoor dat die “we” hier al sinds de 15e eeuw wonen. Wie leefden hier dan daarvoor? Waar kwamen die “we” dan vandaan? En welk Nederland bedoel je sinds 1843? De republiek? Het koninkrijk? En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik snap deze text zelf ook niet als ik het topic lees.
Ik ga niet zomaar een statement maken.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met een ander bericht,of een verwijderd bericht.
Deze text is gewoon offtopic en nergens op gebaseerd.
Ik zie het al.
Het is een reactie op daisy.
Dan heb ik het wel goed.
Nederland als land bestaat pas sinds 1843.
Dus eric, welk nivo bedoel je.
Ah, ik zie het nu ook: je quote Daisy in je eerste zin. Dan neem ik dat van dat niveau terug, tamso