Uit de oude doos: Leidse slavernij-professor wil meer goedkope arbeidsmigranten
Hij gebruikt te pas en te onpas het woord “wij”, alsof “wij” Nederlanders in slaven handelden. Maar het waren vrijwel uitsluitend leden van zijn eigen klasse en sekse die dat deden. Wanneer hij beweert dat “wij” ons niet voor “onze” slavenhandel hoeven te schamen, dan kan hij dus onmogelijk namens “de Nederlanders” spreken. Hij fungeert dan slechts als woordvoerder van de gegoede burgerij. Onder “de Nederlanders” bevinden zich trouwens ook heel wat nazaten van de slaven zelf, maar daar heeft Emmer helemaal geen oog voor. Het veel kritischer slavernij-onderzoek van beroemde zwarte auteurs en wetenschappers als Anton de Kom, Walter Rodney en Eric Williams wordt door Emmer steevast afgedaan als “historische kwakzalverij” en “politiek correct”. Ze zouden emotioneel te betrokken zijn bij het onderwerp. Die redenering past naadloos in de racistische traditie waarbij zwarten als emotioneel worden neergezet door witten die zo hun eigen rationaliteit en superioriteit willen benadrukken. In zijn boek schetst Emmer vaak karikaturale beelden van de zwarte geschiedschrijving, om die vervolgens met veel bombarie af te fakkelen. “De slaven mochten niet eens televisie kijken en dat was schandelijk!”, zouden zijn tegenstanders bijvoorbeeld roepen, zo beweert Emmer in zijn kenmerkende “objectieve” wetenschappelijke stijl.
Eric Krebbers in Leidse slavernij-professor wil meer goedkope arbeidsmigranten (Gebladerte)
Tuurlijk meneer Emmer, zo kan ik ook wel wat dingen verzinnen om slavernij goed te praten en te vertellen dat de Nederlanders er vooral niet schuldig waren.
Laat ik dit even door trekken naar de huidige situatie. Gemeentes sturen uitkeringsgerechtigden naar de werkgevers waar de uitkeringsgerechtigden, ver onder het minimum loon en zonder rechten, onder dreiging van straf of met oplegging van straf, moeten werken.
Natuurlijk verschuilt de gemeentes zich achter het feit dat de overheid deze dwangarbeid mogelijk maakt en goedkeurt en de gemeentes niks te verwijten valt want zij voeren slechts uit. De werkgevers die misbruik maken van deze gedwongen en goedkope arbeidskrachten, verstoppen zich weer achter de gemeentes die deze “arbeiders” aanlevert.
Dus omdat iemand ander de slaven slecht behandelt en deze er door sterven, komt niet de gedachte bij de heer Emmer op, dat de Nederlanders wel doorgingen met de slechte behandeling van de slaven en daarmee de slechte omstandigheden waarin de slaven tegen hun wil, verkeerde, in stand hielden?
Hier komt de aap uit de mouw. Voor het te verrichte arbeid, moet het zelfde betaald worden, dat word echt niet goedkoper. Het feit is alleen dat de werkgever er een grotere winstmarge aan over houdt omdat deze minder betaald aan loon.
Dit zelfde zien we nu terug bij bv uitkeringsgerechtigden die ver onder het minimum loon moeten werken, of buitenlandse arbeidskrachten, die via buitenlandse constructies, hier in Nederland ver onder het Nederlandse minimum loon verdienen. Ook de gewoon werkenden zoals werknemers of ZZP’ers, ontkomen er niet aan. Ook bij hun zie je het loon zakken omdat ze uitgespeeld worden tegen de uitkeringsgerechtigden en goedkope buitenlandse arbeidskrachten.
Bedrijven die geen toegang hebben tot goedkope arbeidskrachten worden kapot geconcurreerd door de bedrijven die wel deze goedkope arbeidskrachten in dienst hebben.
Dat noemt men ook verdringing op de arbeids en bedrijven markt. Het is verboden, maar de overheid trekt zich daar niks van aan en stimuleert het zelfs.
Slavernij en dwangarbeid is nog lang niet voorbij. Het word alleen anders verpakt en anders gebracht. De ideeën om uitkeringsgerechtigden op te sluiten zijn er al. De bestraffingen zijn er ook al. 24/7 ben je onder de duim van de uitkeringsinstanties, zeker in de bijstand, die jou gaan vertellen wat je moet doen en hoe je moet leven en zelfs hoe je moet denken. je mag niks geheim houden en mag zeker niks doen wat hun niet bevalt.
Even terug naar het opsluiten. Een dom idee want A, het schijnt dat je mensen niet zomaar mag opsluiten, iets met mensen rechten of zoiets en B, de kosten/baten analyse zegt dat het goedkoper is voor de werkgevers om werknemers zelf voor hun huisvesting, kleren, eten en drinken te laten zorgen en lijfstraffen moet je niet doen want anders word de arbeider minder productief.