Uiterst oppervlakkig protest tegen het komende kabinet Bruin 1
Vanavond werd op het Beursplein in Amsterdam een korte prikactie gehouden. En dat werd zeer letterlijk genomen: veel van de aanwezigen prikten tegelijk een ballon met een leeg kiezersvakje lek. Waarom? Om symbolisch te laten zien dat het komende kabinet Bruin 1 niet namens hen zal regeren.
Burgerinitiatief “Niet namens ons”, zo noemen de organisatoren zichzelf. Heel nadrukkelijk maakten ze bij hun toespraak duidelijk dat ze niet bij een politieke partij horen, en dat ze “niet links en niet rechts” zijn. Opvallend genoeg zeiden ze niets over uitsluiting of over bezuinigingen. De kern van het probleem is volgens hen namelijk dat er een minderheidskabinet komt. En dat is niet democratisch, aldus de leden van het burgerinitiatief. De PVV moet gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen en meeregeren. Maar dan moeten Wilders en co wel verklaren dat ze de Grondwet niet meer willen aanpassen. En zo niet, dan vindt het burgerinitiatief dat de VVD en het CDA moeten weigeren om met de PVV te regeren.
Kortom, als de ellende straks maar strikt democratisch tot stand gekomen is, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Het burgerinitiatief mag dan niet gelieerd zijn aan een partij, maar toch ruikt dit staaltje kleinburgerlijk formalisme wel heel sterk naar D66. Of anders zijn het teleurgestelde CDA-ers, die wel willen bezuinigen en migrantje pesten, maar dan ‘fatsoenlijk’, en dus niet met Wilders. Mochten we er helemaal naast zitten, en blijkt er achter deze zelfbenoemde “bezorgde burgers” toch een clubje linksen schuil te gaan, dan slaan ze de plank politiek wel heel erg mis. En meer mensen proberen te trekken door je zo oppervlakkig en mainstream mogelijk op te stellen, dat werkt ook niet: er waren nog minder mensen bij de actie dan afgelopen zaterdag in Den Haag, naar schatting zo’n 100. En hoeveel kanttekeningen er ook bij de politieke inzet van het Haagse protest te zetten waren, het was in ieder geval heel wat strijdbaarder en oprechter dan de prikactie van vanavond.
Er waren toch nog wel wat linkse activisten op afgekomen, maar die bewogen zich letterlijk meer in de marge van de ietwat verregende manifestatie. Voor de meesten was actief meedoen wellicht net iets te genant. In deze politiek barre tijden is het goed dat mensen de straat op gaan tegen de komende regering, zo is bij Doorbraak zo’n beetje de redenering. Maar er zijn grenzen aan waar je als linkse nog aan mee wilt doen. Nuttige contacten leggen met andere aanwezigen, en het aan de man en vrouw brengen van kranten, zoals actieve leden van de Internationale Socialisten en Doorbraak deden, zijn dan zowat de enige politiek zinvolle bezigheden die ter plekke overblijven.
Eric Krebbers
Goed dat jullie (en ook de IS) er waren! Ja, ik deel de reserves en de kritiek uit bovenstaande stuk. Over de oprechtheid van initiatiefnemers kan ik niet oordelen; als het linkse mensen waren, is het idd een zwaktebod.
Maar als het nu eens mensen uit het politieke midden zijn, misschien lui die voor het eerst politiek in beweging komen, uit bezorgdheid? Natúúrlijk doen ze dat dan met hun voorafgaande ideeën – kleinburgerlijk formalistisch en weet ik wat – maar dan is het, bezien van waar deze mensen eerst waren, toch een stap vóóruit. Des te belangrijker dat linkse mensen zich niet afzijdig houden (zoals Doorbraak dus idd terecht niet deed), in gesprek komen en hun steente bij te dragen – zodat na die ene stap vooruit er nog meerdere volgen, en we zelf ook meegroeien.
Je hebt gelijk: of iemand oprecht is, hangt natuurlijk af van waar ie staat.
Over dat meegroeien: er kunnen natuurlijk ook af en toe initiatiefnemers zijn van activiteiten die helemaal geen behoefte hebben om stapjes te zetten in linkse richting.
Als het hier bij de organisatoren om overtuigde D66-ers ging, wat we niet weten, maar stel, dan zie ik dat langzaam naar links gaan helemaal niet gebeuren. Integendeel.
We kunnen er met onze hoopvolle visie misschien af en toe ook teveel van uitgaan dat we te maken hebben met naïeve burgers, die we zouden kunnen bijstaan in hun voorzichtige radicaliseringsproces. Want er kunnen natuurlijk ook welbewuste pogingen zijn van allerlei initiatiefnemers om de energie van boze burgers juist richting parlementaire ‘oplossingen’ te kanaliseren.
Maar ook in dat geval blijft het natuurlijk goed om nadrukkelijk aanwezig te zijn.
Natuurlijk – als de initiatiefnemers mensen met een uitgekristalliseerd burgerlijk partijpolitiek standpunt – bijvoorbeeld D66-ers – zijn, dan is er voor mijn idee dat zulke mensen net in beweging komen en met een beetje stimulans verder kunnen groeien naar links, inderdaad weinig reden. Sowieso is het belangrijkste bij zoiets niet de initiatiiefnemers, maar de mensen die er op af komen. Dáár zit de reden om, zoals je terecht zegt “nadrukkelijk aanwezig te zijn” op zoiets.