Utrechtse bezettingsactie tegen onderwijsbezuinigingen inspirerend
Vorige week hebben activisten van het Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) van woensdag tot vrijdag het gebouw van de Utrechtse universiteit aan de Drift bezet. De actie was een protest tegen de massale onderwijsbezuinigingen van het kabinet Bruin I. “Onderwijs is een recht, geen privilege”, stelt SACU. Doorbraak-activist en student Joris Hanse deed donderdag een tijdje mee, en maakte een aantal foto’s.
Hanse: “Ik kwam donderdagmiddag aan. Dat was tijdens de plenaire vergadering. Er waren een stuk of 40 mensen, zo schat ik. Heel wat studenten uit de kraakscene, zoals misschien te verwachten, maar toch ook veel anderen, van de universiteit en de Hoge School voor de Kunsten (HKU). Op woensdagmiddag was er een demonstratie geweest, ook georganiseerd door SACU, waarbij een stuk of 50 mensen aanwezig waren. Die gingen na de demonstratie direct door naar de bezetting. Bij de universiteit en de HKU werd geflyerd om studenten en anderen op de hoogte te brengen.”
“Naar wat ik hoorde was het bezetten allemaal erg makkelijk gegaan. De sfeer was ontspannen, en er werden 3 dagen lang veel activiteiten georganiseerd. Er werden documentaires vertoond en workshops gegeven, onder meer over bezetten. Er waren ook lezingen, bijvoorbeeld over de universiteit als onderwijsfabriek. Daarnaast waren er discussies, onder meer met een Griekse student over de illegalen die momenteel in Griekenland een hongerstaking houden, en met een docent en 3 studenten uit Puerto Rico waar nu ook veel interessante dingen gebeuren op universiteiten. Daar zijn een aantal maanden geleden grote bezettingen geweest, maar nu – na de vakantie – worden de protesten hardhandig onderdrukt door gewapende politie op de campussen.”
“De bezetting was dus open voor iedereen. ‘s ochtends vroeg gingen de deuren open en ‘s avonds laat weer dicht. Iedereen die ik sprak was erg positief, maar er waren toch ook een paar mensen met wat kritiekpuntjes. Een paar studenten konden het pand niet in toen de plenaire vergadering aan de gang was. En een student die aan het begin van de week bij een bezetting van de Universiteit van Amsterdam was geweest, zei dat die actie weliswaar maar een dag had geduurd, maar dat daar wel wat fellere discussies gevoerd werden. En ook waren daar meer studenten op afgekomen. In Amsterdam hadden ze dan ook een aardig strakke media-campagne. Maar, al met al, toch een zeer geslaagde actie, daar in Utrecht.”
Eisen
Stopzetting van alle voorgenomen onderwijsbezuinigingen. Dat was de actie-eis van SACU, een in november 2010 opgerichte Utrechtse studentenactiegroep die zich verzet tegen het onderwijsbeleid van Bruin I. “De manifestatie in Den Haag op 21 januari heeft niet opgeleverd waar we op gehoopt hadden, maar heeft wel laten zien dat er veel studenten boos zijn over de bezuinigingen. Het is van groot belang dat we nu doorzetten”, aldus een SACU-activist. Om het kabinet te laten merken dat het studenten menens is, heeft SACU dus naar het actiemiddel van bezetting gegrepen.
In het eerste bezettingscommuniqué gingen de bezetters alvast in op het mogelijke weerwoord van het bestuur van de Utrechtse universiteit. Dat “zal zeggen dat ze niet begrijpt waarom zij het slachtoffer moet zijn van acties tegen onderwijsbezuinigingen”. Maar het bestuur keert zich net als Bruin I tegen de belangen van de studenten. “Dit is onder meer gebleken nadat uitkwam dat verschillende collegevoorzitters van hoger onderwijsinstellingen actief hebben gelobbyd bij het CDA om studenten de volledige boete van zesduizend euro bij studievertraging te laten betalen en de instellingen te ontzien. Het college van bestuur speelt dubbel spel door achter de rug van studenten dergelijke streken uit te halen.” Onder druk van de actie zegde het college van bestuur uiteindelijk toe dat de bezetters tot vrijdagavond in het gebouw mochten blijven.
De bezetters stellen te strijden voor “goed onderwijs dat toegankelijk is voor iedereen en dat bijdraagt aan maatschappelijke betrokkenheid. Een bezetting is een legitieme manier om dat te bereiken. In het verleden zijn bezettingen van Nederlandse scholen succesvol geweest in het tegenhouden van bezuinigingen en het invoeren van de juiste hervormingen. Ook nu worden er in meerdere Europese landen met succes bezettingen gehouden tegen onrechtvaardig en asociaal onderwijsbeleid.”
Harry Westerink