Verklaring van de Rotterdamse Rainbow Coalition

Vlag bij het protest van 22 mei bij Ahoy.

De Rotterdamse Rainbow Coalition bracht vanochtend deze verklaring uit. De Coalition organiseerde dit voorjaar, op 22 mei, vooraf aan het Songfestival het protest “Geen ruimte voor de neo-nazi’s van Voorpost en hun lhbtqia+ haat in Rotterdam!”. Ook Doorbraak maakt deel uit van de coalitie.

Afgelopen weekend is het pand van COC Rotterdam beklad met lhbtqia+ hatende leuzen. Een soortgelijke gebeurtenis vond plaats in augustus toen de gevel van een sportschool in Rotterdam beklad werd met dezelfde soort leuzen. De eigenaar van de sportschool is ook de oprichter van de Roze Kameraden, een Feyenoord-supportsvereniging van lhbtqia+’ers. Daarnaast werd er bij de sportschool brand gesticht. Deze zomer kent meer van dit soort lhbtqia+ haat. De veertienjarige Frederique werd op straat in elkaar geslagen omdat die weigerde een vraag over diens gender te beantwoorden. In Amsterdam werden regenboogvlaggen in een studentenflat in brand gestoken, en de studentenhuisvesting wilde vervolgens alle regenboogvlaggen verbieden om “de rust te bewaren”. Ook zijn er ruiten ingegooid vanwege regenboogvlaggen.

English

Het gaat niet goed met de lhbtqia+ acceptatie in Nederland. Recent onderzoek van EenVandaag laat zien dat slechts nog maar een derde van onze gemeenschap tevreden is over hoe de emancipatie en gelijkwaardigheid in Nederland is. Nederland staat sinds de openstelling van het burgerlijk huwelijk stil. Voor het derde jaar op rij zeggen vier op de tien ondervraagden uit die gemeenschap (dit jaar 42 procent) negatief gedrag te hebben meegemaakt, omdat ze zijn wie ze zijn. Ook het aantal lhbtqia+’ers dat het een probleem vindt om in Nederland uit te komen voor hun geaardheid is dit jaar onveranderd hoog: 61 procent. Verder zeggen grote groepen dat zij zich niet vrij voelen om op straat hand in hand te lopen met hun partner (50 procent) of een kus te geven (54 procent). Terwijl ruime meerderheden heteroseksuele en cisgender personen daar geen problemen mee ervaren. Daarnaast vindt een kwart (23 procent) van heteroseksuele personen twee kussende mannen aanstootgevend, 18 procent vindt dat het geval bij twee vrouwen.

Ook op lokaal niveau in Rotterdam gaat het niet goed. Begin 2020 publiceerde antidiscriminatiebureau RADAR een onderzoek over de veiligheidsbeleving van lhbtqia+ personen in Rotterdam. In dit rapport worden twee belangrijke maar voorspelbare conclusie getrokken: mensen die niet conformeren aan traditionele genderexpressie ervaren het meeste geweld op straat. Daarnaast durven lhb-personen niet hand in hand op straat te lopen of hun partner een kus te geven.

De Rainbow Coalition Rotterdam roept de samenleving en de inwoners van Rotterdam op om op te staan tegen lhbtqia+ geweld. Het is belangrijk dat elke vorm van lhbtqia+ haat meteen geconfronteerd wordt met een breed gedragen signaal dat deze haat niet geaccepteerd wordt. De veiligheid van lhbtqia+ personen mag niet in het geding komen en moet vergroot worden. Daarnaast is het belangrijk dat er ook daadwerkelijke consequenties hangen aan dit soort vandalisme. Men kiest vaak voor het dialoog aangaan, en hoewel een dialoog zeker kan helpen, creëert het ook een vals level playing field tussen een gemarginaliseerde en onderdrukte groep en de geweldplegers. Daarnaast roept de Rainbow Coalition Rotterdam ook op dat Feyenoord een concreet en hard standpunt inneemt tegen lhbtqia+ haat van hun supporters.

Rotterdam, en Nederland in het algemeen, is trots op hoe het ruimte zou hebben voor iedereen in de samenleving. Maar om trots te kunnen zijn op een dergelijke status is het belangrijk dat deze verdiend wordt en dat iedereen in de stad, inwoner dan wel organisaties en overheid, zich hier hard voor maakt. Zowel Rotterdam als het hele land moet zich hiervoor inzetten.

Organisaties kunnen het statement ondertekenen. Klik hier voor de mogelijkheid.

Rainbow Coalition