Verklaring van Woonopstand: “Woonbond moet pas weer gaan onderhandelen met minister Keijzer na bevriezing van huren”

Na maandenlange onderhandelingen over de jaarlijkse huurverhoging van de sociale huursector houdt minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening nog steeds stug vast aan een torenhoge verhoging. Daarom heeft de Woonbond, de grootste belangenorganisatie voor huurders, onlangs besloten om uit die onderhandelingen te stappen. Naar eigen zeggen weigert de Woonbond “om huurders de rekening van de wooncrisis te laten betalen”. De landelijke woonbeweging Woonopstand heeft in reactie op het klappen van de onderhandelingen de onderstaande verklaring uitgebracht. “De Woonbond moet pas weer gaan onderhandelen als de huren zijn bevroren en de inkomensafhankelijke huurverhoging is afgeschaft”, aldus de activisten van Woonopstand, waar ook Doorbraak aan deelneemt.

Woonopstand eist dat de winstbelasting voor woningcorporaties afgeschaft wordt, maar alleen in ruil voor meer zeggenschap. Huurders eisen meer zeggenschap op. Het is immers hun geld dat de woningcorporaties uitgeven, terwijl diezelfde huurders geen ene mallemoer te vertellen hebben over de besluiten die de corporaties nemen over hun woon- en leefomgeving. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds achteloos besloten dat sociale huurders moeten wijken voor woningzoekenden die hogere vrije sector-huren kunnen betalen.

Compensatie 14 miljard verhuurdersheffing

De rijksoverheid moet hurend Nederland compenseren voor jarenlange diefstal van geld. Er is 14 miljard via de verhuurderheffing gestolen van huurders. Huurders moeten per direct dezelfde behandeling krijgen als kopers. Die laatste groep wordt immers bevoordeeld met allerlei stimulerende en ondersteunende regelingen, terwijl huurders al jarenlang te maken krijgen met steeds strengere regels, waardoor velen al bij aanvang van hun huur beginnen met onaanvaardbaar hoge woonlasten.

Huurders gelijkwaardig aan woningeigenaren

Het is echt de hoogste tijd dat de tientallen jaren aan achterstelling door verschillende kabinetten nu gecompenseerd worden. Dat betekent de komende jaren miljarden extra investeren om de sociale huursector uit het slop te trekken en zo te bouwen aan een brede toegankelijke volkshuisvesting waarin niet de winst van sprinkhaankapitalisten centraal staat, maar het recht op fatsoenlijke huisvesting. Kabinetten maken al jaren de sociale huursector bewust kapot, zodat vrindjes in de private sector alle ruimte krijgen om ons uit te melken. Zo worden grootgrondbezitters niet keihard aangepakt en gaan zij fluitend naar de bank om te cashen. Ondertussen krijgen statushouders van dit kabinet de schuld van het eigen bewuste afbraakbeleid.

Huren onbetaalbaar

Het roer moet radicaal om, zodat werkelijk betaalbaar huren voor iedereen weer een normale zaak wordt. Tot die tijd moet de Woonbond voor hurend Nederland staan. Hurend Nederland staat letterlijk en figuurlijk in de kou. Honderdduizenden huishoudens moeten tijdens de koude maanden kiezen tussen warm eten of een warm huis.

Dit kabinet is er niet voor de bevolking, maar voor het kapitaal en in het bijzonder voor huisjesmelkers die het leven van honderdduizenden huurders kapot maken door achterstallig onderhoud, intimidatie, discriminatie en veel te hoge huren en te veel aan servicekosten. Hurend Nederland gaat gebukt onder de hoogste woonlasten van Europa. Het is tijd dat de Woonbond haar rug recht houdt. Mocht het kabinet niet op haar schreden terugkeren, dan dreigt een wilde huurstaking in 2025. De Woonbond is haar grip op haar georganiseerde achterban aan het verliezen.

Woonopstand