Vluchtelingen in actie tegen oorlogsmisdaden van Soedanese regering (foto-verslag)
“Stop genocide in Sudan!” en “Stop using chemical weapons in Darfur!”, dat waren enkele van de leuzen die vanmiddag in Den Haag werden geroepen tijdens de strijdbare demonstratie van zo’n tachtig Soedanese vluchtelingen. Ze overhandigden een petitie aan een vertegenwoordiger van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) en aan de Tweede Kamer-commissie voor Buitenlandse Zaken.
“Als de Soedanese regering chemische wapens tegen de eigen bevolking inzet, dan heeft die regering niet langer meer het recht om een regering te zijn. Dan moet die regering weg. Dat is de taak en de verantwoordelijkheid van de Soedanese bevolking.” Aldus een van de sprekers tijdens de demonstratie, waar ook twee Doorbraak-activisten aan meededen. Het Soedanese leger is al vaker beschuldigd van het gebruik van chemische wapens, onder meer door Amnesty International. De Soedanese president Omar al-Bashir werd in 2009 aangeklaagd door het Internationaal Strafhof wegens oorlogsmisdaden in Darfur, maar dat heeft niet geleid tot vervolging en veroordeling. Daarom riepen de demonstranten vandaag keer op keer: “Al-Bashir to ICC!” (International Criminal Court). Het wordt volgens de demonstranten de hoogste tijd dat de president wordt gestraft voor de massale mensenrechtenschendingen die er onder zijn leiding zijn gepleegd.
De demonstratie was georganiseerd door het Sudanese Democratic Forum, de Darfur Union, de Nuba Mountains Solidarity en het Sudanese Refugees Committee. Zij hadden een Engelstalige petitie opgesteld die werd aangeboden aan de OPCW en de commissie Buitenlandse Zaken. “We call upon the United Nations Security Council to immediately investigate on and act upon the documented credible evidence of the use of chemical weapons by the Sudanese government to kill hundreds of civilians including children and women in Darfur recently”, zo begint de petitie. “One of the evidences is the Amnesty International report which documented the use of chemical weapons over the past eight years – in Darfur, the Nuba Mountains and the Blue Nile Region – and nowadays in the Jebel Marra area which is the land of the targeted Fur indigenous people. The international community has already documented the mass killings of over 250 thousand Darfuri citizens, the displacement and immigration of more than five million Darfuri children, women and elderly, and the destruction and burning of villages despite the international campaigns of ‘Never again’ and the international law. The several UN-resolutions about Sudan were either ignored or toothless, including the indictment of al-Bashir by the International Criminal Court for war crimes, crimes against humanity and genocide.”
De organisaties bekritiseren in de petitie ook de rol van de EU, die de Soedanese regering flink wat geld geeft om migratie via en vanuit Soedan naar Europa zoveel mogelijk in te perken. Dat leidt tot een toename van milities en grensbewakers die vluchtelingen opjagen en ook vermoorden. Door zo met het regime van al-Bashir samen te werken hebben ook de EU-beleidsmakers bloed aan hun handen. Onder de tachtig demonstranten bevonden zich veel vluchtelingen met een bijzonder kwetsbare positie. Hun land van herkomst is uiterst onveilig, maar ook het land waar ze nu zijn biedt hen geen bescherming. “Maar we moeten doorgaan met onze strijd om hier te overleven. We hebben geen keuze”, merkte een van de vluchtelingen op.
Harry Westerink
Mariët van Bommel