VVD en CDA willen huurrecht verder slopen
VVD en CDA willen het huurrecht slopen voor huurders van mensen met een tweede huis. Want een tweede huis bezitten is een heiliger recht dan in je gehuurde woning leven.
De nieuwe Wet vaste huurcontracten is een hele verbetering, door vaste huurcontracten te verplichten voor zelfstandige woningen. Helaas niet voor kamers. Maar! Zes amendementen zijn ingediend die huurdersrechten ingrijpend veranderen (of afschaffen!). Dit is een overzicht.
Deze keer zijn er twee soorten amendementen: Sandra Beckerman van de SP heeft drie amendementen ingediend die huurrecht verder beschermen. Haar collega’s Peter de Groot (VVD, vriend van Urban Interest) en Jaco Geurts (CDA) doen echter voorstellen die het huurrecht geheel uithollen.
Om te beginnen bij Beckerman: zij stelt allereerst voor om tijdelijke contracten óók af te schaffen voor onzelfstandige woningen, bijvoorbeeld studentenkamers. Hiermee verdwijnt mijn grootste kritiek op de wet, namelijk dat tijdelijke contracten deels blijven bestaan.
Haar tweede amendement doet nog een aantal ingrijpende wijzigingen. Hiermee verwijdert Beckerman een aantal beëindigingsgronden. Dit ziet vooral op particuliere verhuurders die alvast een huis hebben gekocht voor de oude dag en dat verhuren. Ook het jongerencontract verdwijnt.
Het laatste amendement van Beckerman verwijdert een opzeggingsgrond die zogenaamde ‘flexwoningen’ (lees: ondegelijke bouw) aantrekkelijk maakt. Dankzij art. 7:274 lid 1 onder f mag de verhuurder het huurcontract beëindigen als de flexvergunning afloopt.
Die opzeggingsgrond betekent dus dat de gemeente samen met de verhuurder kan bepalen wanneer een huurcontract afloopt. Het is een verschrikkelijk gedrocht: flexwoningen bestaan puur om de investeringen van speculanten te beschermen ten koste van volkshuisvesting. Weg ermee!
Dan de moties van VVD en CDA. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe ingrijpend deze moties het huurrecht zouden kunnen uithollen. In feite betekent het afschaffing van huurbescherming voor een aanzienlijk deel van de huurders in Nederland.
Allereerst willen ze het mogelijk maken om een contractueel beding op te nemen waardoor de huur beëindigd kan worden zodat een ouder of kind van de particuliere verhuurder de woning kan betrekken. Dit, zodat ouders een woning kunnen ontruimen om hun studerende kind te huisvesten.
Deze bepaling is natuurlijk bedoeld voor mensen die twee huizen hebben en hun tweede huis willen verhuren zolang ze er zelf niets mee willen, en daarna geen moeite willen doen om de huurder uit te kopen. Ten koste van mensen die voor zichzelf geen huis kunnen kopen.
Ten tweede willen VVD en CDA het beginsel “koop breekt geen huur” inperken. Nu is het zo dat verkoop van een woning geen effect heeft op het huurcontract: dat gaat simpelweg mee. Dit omdat het anders te makkelijk zou zijn om huurovereenkomsten te beëindigen door schijnverkoop.
Het amendement houdt in dat de verkoop van een huurwoning de huurovereenkomst kan beëindigen. Dit is vooral bedoeld voor verhuurders die “niet weten wat ze met een woning willen doen”. Een woning zonder verhuurders is ook meer geld waard in verkoop, mocht dat meespelen.
Een dergelijke uitzondering is natuurlijk extreem vatbaar voor misbruik. Bovendien is het puur en alleen in het belang van de particuliere verhuurder. Het gaat hier om 224.000 zelfstandige huurwoningen die onder deze nieuwe regels zouden komen te vallen.
Als kers op de taart willen de amendementen dat voor de huurbeëindiging voor huisvesting van ouders of kinderen geen rechterlijke tussenkomst bestaat. Simpelweg toetsing achteraf, als de huurders op tijd een advocaat in de armen kunnen nemen.
De voorstellen van de VVD en CDA zijn complete uithollingen van het huurrecht. Het maakt particuliere verhuurders extreem machtig, terwijl zij worden neergezet als slachtoffer van huurwetgeving. Aan de positie van huurders die uit hun énige huis worden gezet, wordt niet gedacht.
Als je dit vergelijkt met de pensioenmaatregelen waarvoor de Franse bevolking nu de straat op gaat, zou ik dit minstens even erg noemen. Helaas is de kans dat deze wetgeving erdoor komt groot, gezien de loyaliteit van D66 en de extreem-rechtse gelegenheidscoalitie.
Bo Salomons
(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter.)