Wordt de zorgbonus verrekend met de bijstandsuitkering?
Onlangs beloofde het kabinet een eenmalige bonus van duizend euro netto aan zorgpersoneel dat direct of indirect met de uitbraak van het coronavirus te maken heeft. Maar dat bedrag bleek niet bedoeld voor alle medewerkers in de coronazorg. Er werden uitzonderingen gemaakt voor bijvoorbeeld artsen, apothekers en administratief personeel. De bonus is belastingvrij en heeft geen gevolgen voor eventuele toeslagen die je ontvangt. Wel wordt een inkomensgrens van ongeveer zeventigduizend euro gehanteerd.
Om wat licht te krijgen in de onduidelijkheden bel ik eerst de gemeente Amsterdam. Maar wat zijn het toch een stelletje flapdrollen bij het call center van de afdeling Werk, Participatie en Inkomen (WPI). Ik heb wel andere e-mailadressen en telefoonnummers, maar dacht: laat ik het call center eerst maar eens bellen, die kunnen mij eventueel doorverbinden.
Ik bel met een algemene eerste vraag. Zorgmedewerkers krijgen een bonus van duizend euro om hen te bedanken voor het vele werk dat ze doen in deze tijden van coronacrisis. Nu is de vraag: als die zorgmedewerker, bijvoorbeeld in de thuiszorg, een (kleine) aanvullende bijstandsuitkering heeft, wordt die bonus dan verrekend met de bijstandsuitkering? Ik stel de vraag aan het call center.
Burgerservicenummer
Antwoord: “De persoon krijgt een vergoeding naast de bijstandsuitkering?”
“Nee, dat hebt u niet goed begrepen. De persoon werkt in de thuiszorg en heeft loon uit haar werk. Maar met dat loon komt ze niet aan het sociale minimum. Daarom heeft die persoon een aanvullende bijstandsuitkering. Nu krijgt ze naast haar loon de bonus van duizend euro.”
“O ja. Ik weet het antwoord niet. Ik denk dat het wel wordt verrekend, maar ik weet het niet. Kunt u mij het burgerservicenummer en de naam van die persoon geven?”
“Nee, dat kan ik niet. Het is een algemene beleidsvraag.”
“Dan kan ik u niet helpen. Ik heb burgerservicenummer en naam nodig, om het voor te leggen aan de inkomensconsulent, want die gaat erover.”
“Maar het is een algemene beleidsinformatievraag. Kunt u mij niet verbinden met de afdeling beleid?”
“Nee, dat kan niet. De inkomensconsulent gaat erover, de bonus wordt verrekend met de uitkering.”
Ik heb “waardeloos” geroepen en opgehangen. Je kunt geen algemene vraag stellen aan het call center. Als ze het niet weten, en je geeft geen burgerservicenummer van een concreet persoon, dan krijg je geen antwoord.
Ministerie
Ik bel andere nummers en ga e-mailen. Sommige telefoonnummers geven geen gehoor, anderen geven aan van niets te weten. Daarom het ministerie maar eens gebeld, het algemene nummer. Ik word vriendelijk te woord gestaan en de medewerkster neemt mijn vraag in behandeling. Ze gaat de regeling bekijken, maar het antwoord op mijn vraag staat er niet bij. Daarom wordt de vraag doorgezet naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar ik moet erop rekenen dat de beantwoording van de vraag veertien dagen kan duren.
Gift
De advocaat van de Bijstandsbond zegt: “Het is een gift in het kader van de Participatiewet (PW). Het is geen loon, er wordt geen belasting over betaald. En het heeft geen gevolg voor de toeslagen.” Hij verwijst naar het volgende: “Giften kunnen op grond van de PW worden vrijgelaten op grond van artikel 31 lid 2 onderdeel m.: ‘giften en andere dan de in onderdeel l bedoelde vergoedingen voor materiële en immateriële schade voor zover deze naar het oordeel van het college uit een oogpunt van bijstandsverlening verantwoord zijn’.”
In dit wetsartikel zijn de gemeenten vrij om een beleid te ontwikkelen waarbij bepaalde bedragen aan giften niet verrekend worden met de bijstandsuitkering. Het is dus gemeentelijk beleid hoe met dit wetsartikel wordt omgegaan. De gemeente Amsterdam sluit min of meer aan bij de regels van de Belastingdienst. Dan mag je, als er geen familierelatie bestaat, ongeveer 2.200 euro belastingvrij schenken. Die gemeente hanteert lagere bedragen, maar wel boven die duizend euro zorgbonus. Als in Amsterdam de zorgbonus wordt erkend, wordt er dus niets verrekend met je bijstandsuitkering. Denken wij. Althans, als de gemeente de zorgbonus erkent als gift. Maar… het is gemeentelijk beleid.
Andere gemeenten hebben op grond van dat wetsartikel helemaal geen algemeen beleid of hanteren andere grenzen. Zo bepaalt de gemeente Berg en Dal het volgende: “Een eenmalige gift, of een cumulatie van verschillende eenmalige giften, wordt vrijgelaten voor zover het totaal aan giften op jaarbasis maximaal zestig procent van de van toepassing zijnde maandelijkse bijstandsnorm inclusief vakantietoeslag, afgerond naar boven tot een veelvoud van vijftig euro, bedraagt”. Dat is dus een grens van iets van zeshonderd euro. Veel lager dan in Amsterdam. Maar als de gift een specifieke bestemming heeft, waarvoor eventueel ook bijzondere bijstand had kunnen worden verkregen, dan gelden in Berg en Dal weer andere regels. Zo heeft iedere gemeente zijn eigen ingewikkelde beleid.
Conclusie
Ik heb nog geen antwoord van het ministerie gekregen. Het zou wel eens kunnen dat er geen beleid is op landelijk niveau, en dat het aan de gemeenten wordt overgelaten. Dan zal de ene gemeente het verrekenen met de bijstandsuitkering, en de andere niet. Dat is natuurlijk van de zotte qua rechtsongelijkheid. Wij gaan juridische procedures voeren, als dat zo is.
Over de vraag wie wel en wie niet voor de bonus in aanmerking komt, is sinds het begin veel onduidelijkheid en ontevredenheid. Sommige ziekenhuizen zijn al begonnen om de bonus uit eigen zak te betalen, omdat de betaling van het ministerie uitblijft. De discussie over de uitvoeringstechnische aspecten van de zorgbonus zal nog veel worden gevoerd. Wordt vervolgd.
Piet van der Lende
(Dit artikel verscheen eerder op de site van de Bijstandsbond).
Naschrift:
Van de gemeente Amsterdam ontving ik onderstaand antwoord over de vraag of de zorgbonus van 1.000 euro wordt verrekend met de bijstandsuitkering. Nee, hij wordt vrijgelaten.
Geachte heer Van der Lende,
Naar aanleiding van uw vraag over de zorgbonus in relatie tot bijstandsuitkeringen informeer ik u langs deze weg.
Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden, hebben recht op een bonus van duizend euro netto, van hun werkgever of opdrachtgever. De bonus is een netto bedrag en heeft geen invloed op toeslagen (inkomensafhankelijke regelingen). Er hoeft door de klant geen belasting over betaald te worden. De zorgaanbieders krijgen van het kabinet subsidie om de bonus te bekostigen en om er belasting over af te dragen.
De bonus wordt fiscaal toegerekend aan de werkkostenregeling. In dat kader is er een vrije ruimte voor werkgevers om belastingvrij vergoedingen te verstrekken. Dat is geregeld in de Wet op de loonbelasting. De bonus is daarom een eindheffingsbestanddeel als bedoeld in artikel 31, lid 1 onderdeel f van de Wet op de loonbelasting.
Vergoedingen op die basis vallen onder de vrijstelling als bedoeld in artikel 31, lid 2 onder g van de Participatiewet en moeten op die grondslag buiten beschouwing worden gelaten; worden vrijgelaten dus.
De medewerkers van WPI zijn hierover al geïnformeerd.
Ik zit dus in exact dezelfde positie als wordt beschreven.
2 werkgevers en ontvang dus twee bonussen waarvan in december de eerste €500.
Ontvang daarnaast een kleine bijstandsuitkering en ben bang dat de gemeente (Opsterland) aanspraak denkt te kunnen maken op de 2 bedragen.
Ik word van het kastje naar de muur gestuurd.
In principe kunnen ze zelfs het voedselpakket van de voedselbank op je uitkering korten. Om PR-redenen doen ze dat niet.
Als antwoord op de vraag, of dit beleid in alle gemeenten geldt het volgende. Er kan nog aan worden toegevoegd dat de redenering om het vrij te laten ijzersterk is, en in een gemeente die het niet wil uitvoeren een juridische procedure zeer succesvol kan zijn.
Het Rijk heeft gemeenten naar mijn weten (nog) geen uitvoeringsrichtlijnen gegeven over de vrijlating van de zorgbonus bij de beoordeling van het recht op bijstand.
In de FAQ die het Rijk op haar site heeft gepubliceerd en die bedoeld is voor werknemers die mogelijk recht hebben op de zorgbonus, schrijft het Rijk het volgende:
· De bonus heeft voor u geen gevolgen voor de heffing van inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Ook heeft de bonus geen invloed op het inkomen dat relevant is voor
inkomensafhankelijke regelingen zoals toeslagen.
Het is redelijk het uitgangspunt te hanteren dat de bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet een inkomensafhankelijke regeling is. Hieruit volgt de conclusie dat het Rijk beoogt de zorgbonus niet in aanmerking te laten nemen bij de beoordeling van het recht op bijstand.
Ik heb geen beeld van de uitvoeringspraktijk van alle gemeenten in Nederland. Het Amsterdamse beleid, dus ook het gegeven dat de zorgbonus vrijgelaten moet worden, is opgenomen in de “Kennisbank Inzicht Sociaal Domein” van Stimulansz. Van deze dienst maken tussen de 200 en 250 gemeenten en samenwerkingsverbanden gebruik. Voor al die gemeenten en samenwerkingsverbanden geldt het beleid om de zorgbonus vrij te laten.
Piet van der Lende
Goedenavond ,
Ik volg dit artikel en ik werk al 10 jaar met aanvullende bijstand.
Ik heb altijd met plezier gewerkt, en krijg dus nu ook een bonus.
Maar al die extraatjes , ook de eindejaarsuitkering van 300,—wordt gekort op de bijstand.
Is er een argument of wet die bepaald dat ik dit mag houden?
Dat zou wel mooi zijn voor een keer.
Ik zit in hetzelfde schuitje als Helena en ben hier ook heel benieuwd naar
Het Rijk heeft nu via het gemeentenieuws een richtlijn gegeven over de zorgbonus. Deze moet worden vrijgelaten bij de uitkering. Het kan WEL gevolgen hebben voor kwijtschelding van gemeentebelastingen en huursubsidie. De link kunt u vinden via https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuwsbrieven/gemeentenieuws-van-szw/2020/gemeentenieuws-van-szw-2020-8.
tekst:
. Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19
De specifieke “zorgbonus” die aan zorgprofessionals toekomt, moet door de zorginstelling aangemerkt worden als eindheffingsbestanddeel als bedoeld in artikel 31, eerste lid, onderdeel f, van de Wet op de loonbelasting 1964. Zie voor nadere details de “Subsidieregeling bonus zorgprofessionals COVID-19”.
Op grond van artikel 31, tweede lid, onderdeel g, van de Participatiewet worden vergoedingen en verstrekkingen die als eindheffingsbestanddeel worden aangemerkt niet tot de middelen gerekend. Dit betekent dat indien in voorkomende gevallen de betreffende zorgbonus toekomt aan bijstands-, Tozo- of Bbz-gerechtigden, de specifieke zorgbonus niet in de middelentoets bij de beoordeling van het recht op bijstand/Tozo/Bbz wordt meegenomen. Voor de IOAW en IOAZ geldt eveneens dat de zorgbonus niet verrekend wordt, zo volgt uit artikel 2.2, eerste lid, onderdeel b, subonderdeel 3, van het Algemeen inkomensbesluit socialezekerheidswetten.
Doordat de specifieke zorgbonus als eindheffingsbestanddeel wordt aangemerkt, wordt deze ook niet verrekend met een eventuele ZW-, WAO-, WAZ-, WIA-, TW-, IOW-, of Wajong-uitkering en wordt de bonus niet betrokken bij het verzamelinkomen voor de inkomensafhankelijke toeslagen (kinderopvang- zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget). De bonus werkt wél door in het in aanmerking te nemen vermogen voor de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget.
Ik zit met dezelfde vraag.
Ik heb 1000 euro zorgbonus gekregen.
Wordt dit verrekend met mijn IOAW uitkering?
Nee, de zorgbonus wordt NIET verrekend met de IOAW uitkering. Er zijn andere vragen in de trant van: alle inkomsten worden toch verrekend met je bijstandsuitkering? Bv een eindejaars uitkering. Dat klopt. Maar de zorgbonus is een UITZONDERING die niet wordt verrekend.
Nou mijn zorgbonus is gewoon verrekend met mijn aanvullende bijstandsuitkering
Dat is niet juist, Sharon. Ik zou even bellen om het gerectificeerd te krijgen. Je kunt ook een bezwaarschrift schrijven. Dat win je. Heb je geen beschikking, en staat het gewoon op je uitkeringsspecificatie, dan kun je ook tegen deze uitkeringsspecificatie in bezwaar gaan bij Burgemeester en wethouders. Let er wel op dat dit binnen 6 weken moet gebeuren.
Het Rijk heeft nu via het gemeentenieuws een richtlijn gegeven over de zorgbonus. Deze moet worden vrijgelaten bij de uitkering. Het kan WEL gevolgen hebben voor kwijtschelding van gemeentebelastingen en huursubsidie. De link kunt u vinden via https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuwsbrieven/gemeentenieuws-van-szw/2020/gemeentenieuws-van-szw-2020-8.
Goedemorgen
ik heb ook een aanvulling
En de socialledienst een mail gestuurd met de link van de Rijksoverheid
Heb bericht gehad
En bevestiging gekregen mag niet worden gekort op je aanvulling.
Dank Piet, voor je goede uitzoekwerk en advies! Zeer waardevol!!!
Hallo,
Klopt het..omdat ik de zorgbonus heb ontvangen, ik nu geen kwijtschelding op waterschapbelasting krijg?
Mvg NB
Hoi ik heb ook een IOAW uitkering en heb ook de 1000 euro zorg uitkering gehad.
Nu las ik dat dat niet word ingehouden op mijn uitkering.
Maar wel op zijn zorgtoeslag en mijn huursubsidie klopt dat.