Zorgwerkers: wees solidair met de strijd tegen politiegeweld en institutioneel racisme!
Op 28 mei werd George Floyd door een politieagent vermoord in Minneapolis. Sindsdien worden er wereldwijd protesten georganiseerd om een vuist te maken tegen het racistische politiegeweld en institutioneel racisme in de Verenigde Staten en Europa. Zo ook in Nederland, onder andere in Maastricht, Amsterdam, Breda, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Tilburg, Nijmegen, Leeuwarden, Enschede en Eindhoven. Ik, een witte verpleegkundige, was aanwezig bij de indrukwekkende demonstratie in Den Haag.
Alle protesten trekken honderden tot duizenden demonstranten. De noodzaak is hoog: het politiegeweld en het institutioneel racisme moeten nu stoppen. En nee, dit kan niet wachten tot er een vaccin of medicijn tegen corona is gevonden. De organisatoren van deze protesten zijn zich echter heel bewust van het verspreidingsgevaar van het virus. Zij roepen constant op om anderhalve meter afstand te houden, om mondkapjes en handschoenen te dragen, om het openbaar vervoer te vermijden en om niet te komen bij gezondheidsklachten. De demonstranten geven hier ook zoveel mogelijk gehoor aan.
Besmet
Zelf had ik mijn twijfels, moet ik als verpleegkundige hier wel naartoe gaan? Ik besloot van wel en sta hier nog steeds volledig achter. Ik stond op voldoende afstand van de andere demonstranten en ik zag dat iedereen ruime afstand bewaarde. Ook droeg iedereen mondkapjes. De kans dat ik op deze plek besmet zou kunnen raken met het covid-19 virus acht ik vele malen kleiner dan in de supermarkt, waar iedereen zonder mondkapje dicht langs me loopt.
In de media en de social media zag ik echter al snel berichten voorbijkomen waarin werd geroepen dat deze demonstraties respectloos zouden zijn voor zorgwerkers. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid sprak over hoe “pijnlijk” dit was voor de mensen ‘die hard hebben gewerkt in deze crisis”. Op social media wordt gesproken van een “fuck you naar de zorg”. Er wordt gesuggereerd dat ouderen in de verpleeghuizen straks tijdens de feestdagen geen bezoek zouden mogen ontvangen door een nieuwe coronagolf, die nu veroorzaak zou zijn door de anti-racisten. Er worden foto’s naast elkaar geplaatst: een van de drukte op de Dam met een van een verpleegkundige in beschermende kleding. Er wordt gescholden en gedreigd.
Terrasjes
En dat terwijl de terrasjes weer open zijn (zonder mondkapjes), bioscopen en openbare ruimten weer toegankelijk zijn, parken en stranden al wekenlang volstromen met bezoekers, en grenzen open zijn of binnenkort weer open gaan voor vakantiegangers, die dan ook nog eens per vliegtuig kunnen reizen. Als verpleegkundige maak ik mij dáár juist zorgen om. Waar is die massale verontwaardiging daarover?
Daarnaast ben ik ook niet vergeten hoe het was tijdens de coronapiek. De paniek en machteloosheid die bij mij en mijn collega’s ontstond toen onze cliënten mogelijk corona hadden, terwijl wij niet de juiste beschermingsmiddelen hadden. De frustratie om nieuwe zorgvragers met corona te moeten afwijzen, om diezelfde reden. De angst die heerst onder mijn cliënten en collega’s. En dan heb ik nog het geluk gehad niet op een covid-afdeling te hebben gewerkt.
“Niet klappen, maar flappen”
Een vriend die dat wel deed, vertelde hoe frustrerend hij het vond dat mensen in de rijen stonden bij bouwmarkten en massaal naar parken en stranden gingen, terwijl hij urenlang gekleed in schort, spatbril en mondkapje zorg verleende. Dat applaus hoefde ook niet van hem, het was betekenisloos omdat er verder toch geen maatregelen werden genomen om zorgwerkers tegemoet te komen in deze periode. “Niet klappen, maar flappen” (betalen), zei hij. En zo is het ook. Als al die politici en (voornamelijk) witte mensen echt zo meeleefden met de zorg, dan hadden ze iets moeten doen aan ons tekort aan beschermingsmiddelen. Dan zouden wij* een beter loon krijgen voor ons “harde werk in deze crisis”, om met Grapperhaus’ woorden te spreken. Dan werd er geïnvesteerd in de zorg, in plaats van bezuinigd. Ook zouden dan de terrassen, restaurants en bioscopen leeg blijven en zouden er geen vakanties worden geboekt.
Racisme
En dan komt ook de spreekwoordelijke aap uit de mouw. Want het gaat deze politici en reageerders niet om de zorgwerkers. Wij, zorgwerkers, worden gebruikt om de demonstraties tegen politiegeweld en racisme in diskrediet te brengen. Door ons te prijzen voor ons harde werk, worden wij geframed als “helden”. Maar “zorgmedewerkers kiezen er niet voor om met mens en macht een pandemie te bestrijden”, zo schrijft Mathijs van de Sande terecht. En “zwarte mensen kiezen er niet voor om actie te voeren tegen racistisch geweld. Ze doen wat ze moeten doen, geen van hen heeft erom gevraagd.”
Healthcare workers were showing their support and solidarity, taken @ #nycprotests pic.twitter.com/Rv0jqVDrDF
— DK (@dezthecreatOor) June 3, 2020
De anti-racisten worden lijnrecht tegenover ons zorgverleners geplaatst. Seada Nourhussen schreef heel treffend op Twitter dat zorgverleners “misbruikt worden als stok om anti-racisten mee te slaan”. Dat maakt mij zo boos. Deze demonstraties zijn ontzettend belangrijk. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel mensen er gemobiliseerd konden worden in een kort tijdsbestek. Ik heb heel veel respect voor alle mensen van kleur die iedere dag opnieuw strijden tegen (institutioneel) racisme en politiegeweld, terwijl zij ook elke dag opnieuw zoveel pijn voelen door dit racisme en geweld.
Racisme heeft geen pauzeknop gedurende deze coronacrisis, dat bewijst de moord op George Floyd. Verwacht daarom ook niet van mensen van kleur dat zij hun strijd wel pauzeren. Ik wil de zorgwerkers daarom oproepen om solidair te zijn met deze strijd. Laat ons beroep niet misbruiken om racisme goed te praten! En doe mee met de strijd om politiegeweld en institutioneel racisme te stoppen.
Zoë Smit
Er zijn deskundigen die zeggen dat het in de buitenlucht niet zo’n probleem is.
Stel dat zij gelijk hebben en er is geen waarneembaar effect van die 5000 mensen op de dam.
Dan gaan de autoriteiten een behoorlijk probleem krijgen.
Wat de protesten betreft, ik geloof niet dat die iets uithalen.
Ik lees zojuist dat de betreffende politieman nu niet voor dood door schuld, maar voor doodslag (murder in the second degree) wordt aangeklaagd. Maar wat zegt dat, als hij uiteindelijk toch wordt vrijgesproken en in een soort van getuige beschermingsprogramma terecht komt?
Als je werkelijk meent dat die protesten niets uithalen dan zit je echt niet op te letten. Driekwart van de Amerikanen heeft inmiddels symparthie voor de demonstranten, meldde Reuters onlangs. Dat heeft grote politieke gevolgen, reken maar. Niet dat het racisme meteen verdwijnt, maar de beweging wordt er sterker, van dag tot dag.
@ Eric
Dat zou heel mooi zijn, maar in de Verenigde Staten van Armoede hebben ze ook wel eens gehoord van politieke peilingen. De steun voor Trump blijft stabiel. En wat nog veel erger is, het racisme is onderdeel van de Amerikaanse “cultuur”. Mocht je nog geen lid zijn van De Correspondent, het kost 7 euro per maand, maandelijks opzegbaar.
https://decorrespondent.nl/9743/amerika-is-gebouwd-op-ongelijkheid-vaar-maar-mee-de-missouri-af/5218004728640-543206ec
Lees en huiver.
Die zorgmedewerkers voeren het beleid uit dat bekend staat als ” palliatief beleid ” m.b.t. ouderen . dat zijn dan die ” helden “. IK KAN GEEN ADEM HALEN / I CAN’T BREATH roepen om hulp roepen is er niet bij voor die ouderen want ze zijn verdoofd door slaapmiddelen en morfine. Om hulp roepen omdat ze niet dood willen. Ouderen gaan sowieso niet voor behandeling tegen COVID 19 naar een ziekenhuis om zuurstof te krijgen maar moeten thuis sterven verdoofd. Ik heb zelf meegemaakt dat een familie lid van mij verwijdert naar een hospice me zei ” ik weet niet waar om ik hier naar toe ben gebracht ” en ze was niet dement. Haar was een amputatie van een onderbeen nodig ivm. infectie. Die amputatie heeft ze niet gekregen met als gevolg sterven en ze wilde niet dood.
Snel na opname in hospice is ze verdoofd en niet meer bijgekomen tot haar sterven vijf dagen later. Dat was in 2018. Klagen bij een Tuchtcollege bleek zinloos. Lees over euthanasie en dergelijke in een oude GEBLADERTE REEKS uitgave. Er is niks nieuws behalve dat sinds Borst het allemaal ook nog eens is gelegaliseerd.
Als ik dan de plotselinge grote opkomst bij de demonstraties in Nederland van de afgelopen dagen zie dan denk ik is dat selectieve verontwaardiging ? En wat is er aan de hand mbt. tot die demos s. Ik las gister dat die Floyd veroordeeld is wegens een gewapende overval en daar voor in de gevangenis heeft gezeten. Tegelijkertijd zeggen mensen die hem kenden dat het zo ’n goede man was. Maar zijn slachtoffer(s) komen daar bij niet aan het woord. Dat komt natuurlijk niet goed uit . Verschillende agenda s.
Zo als het niet goed uitkomt in kader demo s aandacht te vragen voor ouderen. Ik kan inmiddels zelf een senioren woning huren en maak me zorgen hoe zal mijn einde zijn ik moet me er blijkbaar maar bij neer leggen. Machteloosheid. Anti racisme is mooi maar laten we niet vergeten dat er ook nu weer verschillende agenda s zijn . De emancipatie van ouderen hoe staat het daar mee slecht denk ik. Wat betreft die gebladerte reeks uitgave die moet antiquarisch zijn ik herinner me een dunne brochure op kringloop papier ? Online kan ik het niet vinden.
Dat die Martin schrijft onderdeel van de cultuur dan denk ik eerder politiek economisch. Er is sprake van concurrentie voor al aan de onderkant van wat bekend staat als de arbeidsmarkt. Dan is het al snel van kijk die ” n***r ” word bevoordeeld. En dat er al lang geen sprake meer is van positieve discriminatie van die minderheid die voorkomt uit tot slaaf gemaakten ? Dat de protesten niks uithalen nou er zijn weer wat mensen in permanente armoede bij met name de kleine bedrijfjes die zijn vernietigd door plundering en brandstichting. Eric heeft natuurlijk wel gelijk als hij steld dat de protesten wel wat positieve gevolgen zullen hebben immers als we terug kijken naar wat die Burgerrechten beweging heeft veroorzaakt in het verleden . Maar waren dat niet vooral oppervlakkige wijzigingen. Er is al sinds een hele tijd een Afro Amerikaanse midden klasse is dat dan een gevolg van de Burgerrechten beweging ? Ongetwijfeld. Maar de grote massa van Afro Amerikanen is mijn indruk behoren niet daar toe. Ik ben niet naar de demo s geweest dit keer wel mee gelopen in het verleden en er was dan weinig opkomst. Ik vind de recente demo s in NL weinig opbouwend . Ik vrees daar moet ik die Martin gelijk geven als hij bedoelt dat de aanpassingen die volgen hoog uit cosmetisch zijn uiterlijk en aan de oppervlakte niet fundamenteel. Bijv. geen Zwarte Piet meer is dat dan een fundamentele verandering nee denk ik. Zo als het al lang popi joopie is in NL onderdanige beleefdheidsvormen van de knecht naar de baas lijken wat afgeschaft maar dat is alleen maar een oppervlakkige verandering en geen fundamentele zo als we weten. Het blijft schipperen voor de minderheden denk ik . De protest demo s zijn wat betreft de deelnemers veel al heel jong simpel en naif slogan zwarte levens doen er ook toe en dan ? Stop racisme en dan ? Ik denk dat het om politieke onbenullen gaat over het algemeen die vrede hebben met de status quo geen vragen stellen over democratie bijvoorbeeld. Dat er bij enkelen een politiek bewustzijn zal ontstaan nou hopelijk. Ze zullen al snel worden geconfronteerd met het feit dat verandering niet makkelijk is. En teleurgesteld afhaken. Over tot de orde van de dag is het dan. Dan zie ik die als een pyramide opgebouwde economische orde met een zeer brede basis. Nou dan zullen er wat “zwarten ” doorstromen naar de top zo als er ook kinderen uit arbeiders achtergrond vanwege een studie financiering door de NL overheid doorstroomden. Lange Mars door de organisaties eerder vuile handen maken. In tussen zit ik nog steeds als drop out in de Bijstand . De armoede het isolement makkelijker te dragen als je jong bent en ik ben niet jong meer. Wie komt er op voor mijn belangen ? Niemand.
Er staan best belangrijke observaties in deze en je eerdere reacties, in deze vooral rond corona. We laten je reactie voor 1 keer door, maar eigenlijk alleen om aan te geven dat je andere en volgende reacties geweigerd aan worden als ze weer zo zijn als deze. Wat je doet:
1. Als een zwarte man vermoord is, en daar tegen geprotesteerd wordt, beginnen over dat het ook geen lieverdje zou zijn geweest. Alsof dat relevant is. Alsof je dan vermoord mag worden.
2. Je probeert de strijd tegen het slechte coronabeleid en de strijd tegen racisme neer te zetten alsof ze elkaar uitsluiten, alsof de ene ten koste gaat van de andere. Waarbij je (natuurlijk?) de strijd van zwearte mensen als secundair neerzet.
3. Het gebruik van het racistische n-woord (hebben we gehaald uit je reactie).
4. Je enige boodschap is demotiveren, je hele stuk door, roepen dat anti-racisme in het algemeen, en de huidige demonstraties in het bijzonder, geen enkele zin hebben, nergens toe leiden. Je lijkt mensen te willen ontmoedigen om in opstand te komen. Hou daarmee op. Je kan het zo voelen, da’s jammer voor je, maar waarom anderen ontmoedigen?
5. Je suggestie dat de zwarte activisten vooral kleine bedrijfjes aanpakken en uit zijn op plunderen is echt beneden elk peil.
6. Je bewering dat de strijd tegen Zwarte Piet niets voorstelt.
7. Je zet de hele zwarte beweging, duizenden mensen, weg als “politieke onbenullen”.
8. En dan steeds weer roepen dat niemand jou steunt. Wat doe jij voor anderen?
Kortom, als je niets beters te bieden hebt op dit moment, hou dan liever je mond. Je bent echt destructief bezig!
Trots op mijn onbekende collega verpleegkundige die verwoord wat ik voel. Laten we elkaar in het midden ergens vinden i.p.v afmaken.
Zwijgen is instemmen vind ik b.v dan ook weer een uiterste waar ik moeite mee heb.
De zwijgende groep krijgt het stempel dat ze voor racisme zijn.
Denk even goed na wanneer je protesteert en waar je voor gaat?
Ben je trots omdat je voor je mening uitkomt openbaar? Dat mag en is super..
Maar mensen in hokjes drukken doordat zij zich niet uitspreken…. Laten we elkaar ergens in het midden vinden
Hoi Marjanne,
Als ik een vergelijking trek naar ons beroep:
Stel dat jij ziet dat een collega een zorgvrager uitscheldt en zelfs slaat. En jij ziet dit gebeuren, maar houdt je mond erover. Die collega blijft hiermee doorgaan, want niemand spreekt hem erop aan. Is het dan oké dat niemand er iets tegen doet? Nee, de zorgverleners die hun mond houden zijn dan net zo goed verantwoordelijk voor het doorgaan van het geweld. Er is hier geen middenweg: je komt op voor je zorgvrager of houdt je mond.
Nu terug naar wat jij zegt: ‘de zwijgende groep krijgt de stempel dat ze voor racisme zijn.’ Je vraagt om een middenweg. Door niets te zeggen tegen de racisten, zorg je ervoor dat ze zich vrij voelen om door te gaan met hun racistische uitingen, zij voelen zich comfortabel en zelfs gesterkt als niemand ze tegen spreekt. Misschien denken ze zelfs dat jij er net zo over denkt. Daarom is er geen middenweg en daarom moet je kiezen tussen stil zijn of solidair zijn. Die twee gaan niet samen, maar spreken elkaar juist tegen.
Ik doelde meer op niet te demonstreren dus die vorm van zwijgen. Iedereen op zijn manier een bijdrage! Het thema is op dit moment ook erg actueel op mijn werk. Op onze afdeling “verslavingspsychiatrie” blijft het een normen en waarden thema. Wat bespreekbaar moet blijven. Ik zie veel jongeren die uit angst vanwege de felheid en woede bij radicale rascistische opmerkingen niet reageren. Toch zijn ze er op tegen. Zij moeten nog groeien om dit aan te gaan, daar helpen wij ze mee, En jij en iedereen die dit steunt. Het kan niet en het mag niet.