Zwarte Piet en zwart verdriet
Nu kun je zeggen – zoals ik nog niet zo lang geleden deed – : dat mag zo zijn, maar kan het nu echt kwaad? Ja, dat kan het. Elk jaar hoor of lees je nieuwe verhalen over zwarte kinderen – of volwassenen die zich hun kindertijd herinneren – die nare opmerkingen, neerbuigende vergelijkingen met zwarte piet, oerwoudgeluiden als Sint en Piet de klas binnen komen en dergelijke – te verduren krijgen. Openlijk racistische uitingen, die houvast vinden aan de racistische Sint-en-Piet-beeldvorming in de laatste maanden van het jaar. Wat voor veel witte mensen een onschuldig kinderfeest is, dat is voor veel zwarte mensen en kinderen een tijd van méér discriminatie, méér racistische beledigingen. Toen ik me dáár rekenschap van gaf, was ik om. Dit is geen onschuldige traditie, dit is een traditie waardoor mensen leed wordt toegebracht omdat zij dezelfde huidskleur hebben als de knechten uit het verhaal. Mensen die dat weglachen, of met nieuwe beledigingen weghonen, bewijzen precies dat racisme.
Peter Storm in Zwarte Piet en zwart verdriet (Ravotr)
gewoon helemaal mee eens. Zwarte Piet is racistisch, herinnert aan een pijnlijk verleden wiens racistische erfenis nog steeds leeft, en daarom beledigend voor een belangrijke deel van de Nederlandse samenleving (ongeacht huidskleur). Hij moet naar de museum. Samen, trouwens, met de Gouden Koets.
Als je kijk naar de oorsprong van en vooral naar wanneer Zwarte Piet aan Nicolaas van Myra is toegevoegd (1850). Ben ik het helemaal eens met het standpunt dat Zwarte Piet racistisch is. Als men zo graag de naamdag van de katholieke beschermheilige Nicolaas van Myra, beschermheilige van apothekers, prostituees, boogschutters, kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden, studenten, geliefden, slagers, dieven, moordenaars, piraten et cetera en schutspatroon van de zeelieden wil vieren doe het dan zoals het bedoelt is. In Nederland zet men vanaf ten minste de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas. Niet dat ik de naamdag van een katholiek wil vieren maar het helpen van de armen is bewonderenswaardig. Maar Sint Nicolaas handelde alleen. Pas in 1850 kreeg hij een page van Afrikaanse afkomst. Op een bijeenkomst van het Sint Nicolaas Genootschap in Montfoort in 2012 werd een lans gebroken voor de afschaffing van Zwarte Piet omdat zijn oorsprong ingebed ligt in een gewoonte van slavernij en racisme. En als men ondanks alle ontwikkelingen in de katholieke kerk mbt kindermisbruik de naamdag van deze katholieke beschermheilige wil vieren ga je gang maar gebruik multi culti pieten en geen van oorsprong slaaf van een witte baas. Lijkt mij wel leuk multi culti pieten. Een zuinige Hollandse piet met hele goedkope kadootjes, een Chinese Piet die vraagt of je Sambal bij je Taai Taai wilt, een Mocro Piet die… nou ja vul zelf maar in welke multi culti pieten je allemaal samen wil zien. Ik een bakra zeg geen Zwarte Pieten meer maar Pieten uit alle windstreken die je in Nederland kan vinden!