De Fabel van de illegaal 57, maart/april 2003
Auteur: Gerrit de Wit
Op 18 december 2002 hield de oerconservatieve christelijke stichting "Schreeuw om leven" weer de jaarlijkse wake bij diverse abortusklinieken. De stichting ageert fel tegen abortus en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. In Leiden wilden twee leden van Schreeuw om leven een wake houden bij de kliniek aan het Kort Rapenburg. Dat verliep niet geheel voorspoedig.
Omstreeks 18:00 uur arriveerden de twee bij de kliniek. Een van hen was Alex van Vuuren, een "office-manager" bij Schreeuw om leven die vroeger woonde en studeerde in Leiden. Van de politie mocht Van Vuuren geen fakkels aansteken. Ook doken er al snel een aantal pro-choice activisten op die roet in het eten gooiden. Die pakten de fakkels, actieborden en folders af en gooiden het materiaal in de gracht. De wake viel zo letterlijk in het water. Het is niet voor het eerst dat er bij de Leidse kliniek geprotesteerd wordt door christenfundamentalisten.1 En leden van de Leidse Rhemakerk hielden tot een jaar geleden bij de kliniek meerdere wakes per week.2 Na diverse tegenacties van feministen stopte men daarmee.
Schreeuw om leven is in 1985 opgericht door voormalig EO-directeur Lambertus Pieter Dorenbos. Die richtte de stichting op om "de verloedering van Nederland" aan te pakken. Schreeuw om leven organiseert regelmatig wakes bij klinieken en valt daarbij bezoekers lastig. Men biedt verder 'hulp' aan bij het doorlopen van de zwangerschap, brengt maandelijks een blad uit en organiseert evangelisatiebijeenkomsten.
In 2001 wilde Schreeuw om leven in Utrecht een standbeeld oprichten "ter nagedachtenis aan alle kinderen die door abortus zijn omgekomen". Diverse organisaties, waaronder De Fabel, schreven een protestbrief 3 naar de gemeente Utrecht, die daarop toestemming voor het beeld weigerde. Op 15 december 2001 organiseerde Schreeuw om leven samen met "Christenen voor de waarheid" een "Mars voor het leven". Er kwamen zo'n 100 christenen, en 60 pro-choice activisten die juist tegen de mars protesteerden. Die deelden onder andere knalroze folders uit waarin voor het recht op abortus gepleit werd.
Noten