De Fabel van de illegaal 68, januari/februari 2005

Auteur: Gerrit de Wit


Nieuw Rechts graaft eigen graf

Op zaterdag 27 november 2004 wilde het comité “Nee tegen Turkije” (NTT) (1) in samenwerking met de Haagse afdeling van de extreem-rechtse partij Nieuw Rechts een bijeenkomst beleggen in het Haagse café-restaurant Mook. Anti Fascistische Aktie (AFA) stuurde de zaalverhuurder enkele dagen van tevoren een brief waarin gewezen werd op de extreem-rechtse achtergronden van het comité. Daarop annuleerde de zaalverhuurder de bijeenkomst. Hij wenste niet met extreem-rechts geassocieerd te worden.

NTT werd begin 2004 opgericht, en verzet zich tegen de toetreding van het voornamelijk islamitische Turkije tot de EU. Men meent dat Turken “qua afstamming, taal en cultuur Aziaten zijn" die al "bruggenhoofden" in West-Europa zouden hebben geslagen via "de verderfelijke immigratiepolitiek”. De Nederlandse tak van het comité bestaat uit de Nieuw Rechts-jongerenorganisatie Jong Rechts, de Stichting ter bevordering van de Vrijheid Van Meningsuiting en Tim Mudde’s fascistische Nationale Beweging (NB).(2)

NTT timmert de laatste maanden flink aan de weg. Door het hele land zijn duizenden posters en stickers geplakt. Op 4 oktober demonstreerden 5 NTT-aanhangers bij een VVD-bijeenkomst in Noordwijk. De rechts-extremisten, waaronder Mudde, deelden folders uit en hadden een spandoek met “VVD, zeg nee tegen Turkije” meegebracht. VVD-fractieleider Jozias van Aartsen poseerde voor Mudde en liet zich met een NTT-poster op de achtergrond fotograferen. Onlangs bracht Mudde een benefiet-cd uit, getiteld “EuroTurki$tan? Nee, Non, Nein!”. Op de mini-cd staan 4 nummers tegen de Turkse toetreding. Ook Mudde’s fascistische band Brigade M (3) werkte mee aan het project. Die band staat bekend om nummers als “Eigen volk eerst” en “50.000 helden”, een ode aan de Nederlandse Waffen SS-ers die aan het Oostfront vochten. De winst van de mini-cd gaat naar NTT.

Richtingenstrijd

Na de annulering door café-restaurant Mook wist NTT alsnog een andere Haagse zaal te vinden. Een van de sprekers was Alfred Vierling. Die was actief voor de CP en CD en was een van de oprichters van het Nederlands Blok. Er zijn ook NTT-bijeenkomsten gepland in Zwolle, Tilburg en Rotterdam. De Haagse bijeenkomst kreeg nog een flinke staart. Een aantal medewerkers, leden en sympathisanten van Nieuw Rechts toonde zich namelijk niet blij met de samenwerking met de veel radicalere NB.

Onder hen bevond zich Kees Everaars. Die maakte de reclamespot van Nieuw Rechts voor de Europese verkiezingen en produceert via zijn bedrijf CCC Productions de partijkrant “Nieuws uit Rotterdam”. Op het Leefbaar Rotterdam-forum hekelde hij de samenwerking van Nieuw Rechts-leider Michiel Smit “met Tim Mudde en andere nationaal-socialisten”. Volgens Everaars “lijkt de richtingenstrijd binnen Nieuw Rechts beslecht in het voordeel van de liefhebbers van het totalitaire Derde Rijk”. Daarom stapte hij op. Ook Inge Bleecke trok van leer op dat forum. Zij was voorheen onder andere penningmeester van de Nieuw Rechts-afdeling Rotterdam. Ze verklaarde niets meer te maken te willen hebben met “NSB’ers en lieden die de SS aanbidden”. Ook de vormgever van en striptekenaar voor “Nieuws uit Rotterdam”, die zelf op diverse fora opereert onder de naam “AU tochtoon”, deed zijn beklag: “Ik neem openlijk afstand van Michiel en wens niets meer met ‘m te maken te hebben”.

Scholier

Naar aanleiding van de commotie probeerde Smit de verantwoordelijkheid voor de samenwerking af te schuiven op Jan Jitze Visser, een 18-jarige scholier, vice-voorzitter van Jong Rechts en de perswoordvoerder van NTT. Maar binnen Nieuw Rechts gebeurt er niets zonder Smits medeweten. Daarbij bezocht Smit al eerder een NB-informatiedag in de voormalig gekraakte Eindhovense neo-nazi-kazerne. Op het Leefbaar Rotterdam-forum verklaarde voormalig partijsecretaris en voorzitter van de aan Nieuw Rechts gelieerde Van Oldenbarnevelt-denktank Marc Bajema het “triest” te vinden dat Smit zijn “eigen fouten probeert af te schuiven op een 18-jarige scholier”. Bajema stapte al enkele maanden eerder uit de partij omdat hij het een “rerun” van de CD vond worden. Dat zou alleen maar leiden tot “gerommel in de marge”. Al met al brengt de NTT-affaire Nieuw Rechts grote schade toe.

Noten

Terug