De Fabel van de illegaal 76, mei/juni 2006
Auteur: Jan Tas
Leidse acties voor meer steun aan vluchtelingen
Demonstraties op 17 februari en 4 maart 2006. Een petitie van "bekende" Leidenaren aan de partijen die over een nieuw college van B&W onderhandelen. In Leiden groeit het protest tegen het keiharde landelijke vluchtelingenbeleid en het gebrek aan gemeentelijke opvang van afgewezen vluchtelingen.
Demonstratie bij het Leidse azc op 17 februari 2006 (foto: Eric Krebbers) |
De protesten zijn bittere noodzaak. Het aantal zelfmoorden en pogingen daartoe van vluchtelingen in het Leidse azc aan de Rijnsburgerweg is schrikbarend hoog. Veel vluchtelingen zien door de stress en de trauma's die ze hebben opgelopen in het land van herkomst of door de slechte behandeling in Nederland, geen andere uitweg meer dan de dood. Nadat recentelijk in het azc in korte tijd diverse vluchtelingen waren overleden, was voor de azc-bewoners en hun sympathisanten de maat vol. In totaal 90 mensen lieten op 17 februari met een manifestatie hun ongenoegen blijken over deze wanhopige situatie. "In onze ogen worden wij behandeld als misdadigers in plaats van een mens met basisbehoeften aan onderdak, voedsel, warmte en zorg", stelden de vluchtelingen in een verklaring.(1) Ze eisten onder meer betere zorg en hulpverlening voor vluchtelingen door "neutrale instanties" en niet door deportatiepartners als de COA, de IND en de MOA. Verder pleitten ze voor een onafhankelijk onderzoek naar en registratie van het aantal zelfmoorden onder vluchtelingen in Nederland. Een aantal Turkse organisaties verklaarde zich solidair. "Het immigratiebeleid van de Nederlandse overheid, die verantwoordelijk is voor de gevolgen, moet veranderen", aldus hun verklaring.(1)
Our Future
Uit protest tegen de slechte omstandigheden in het azc en het op straat gooien van afgewezen vluchtelingen, waaronder gezinnen en alleenstaande jongeren, organiseerde Our Future op 4 maart ook een demonstratie, samen met de Kraakgroep Leiden, de SP Leiden en De Fabel van de illegaal.(2) Our Future is een organisatie van schoolgaande jongeren van gedumpte vluchtelingengezinnen die in december 2004 ook al eens een demonstratie organiseerde.
Kritiek op PvdA-burgemeester Henri Lenferink tijdens demonstratie op 4 maart 2006 in Leiden (foto: Pauline Krebbers) |
Met de actie wilde men vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen maximaal de aandacht vestigen op de problemen van vluchtelingen in "vluchtelingenstad" Leiden.(3) Ongeveer 100 demonstranten eisten stopzetting van het op straat dumpen van vluchtelingen, en gemeentelijke opvang voor dakloze vluchtelingen. De demonstranten gingen via de belangrijkste Leidse winkelstraat naar de verkiezingsmarkt bij het stadhuis, waar ze kritische vragen stelden aan diverse partijen over hun vluchtelingenbeleid. Na afloop mengden sommige organisatoren en vluchtelingen zich in het grote lokale lijsttrekkersdebat waar alle 13 aan de verkiezingen deelnemende partijen aanwezig waren. De reacties uit het publiek gaven aan dat men niet wist dat de opvang in "vluchtelingenstad" Leiden zo slecht is geregeld. Het blijkt keer op keer noodzakelijk om mensen te confronteren met de bikkelharde werkelijkheid waarin de vluchtelingen moeten leven. In plaats van in het gemeentelijke imago te geloven, moet men de werkelijkheid onder ogen krijgen.
Petitie
De druk die activisten zo uitoefenen op de gemeente is opgepakt en in een petitie omgezet door betrokken leden van Leidse partijen. De GroenLinksers Cor Smit en Anton Dronkers, de SP-er Kees Walle en de PvdA-er Tan Toan Hok boden die petitie (4) op 31 maart aan aan de onderhandelaars die namens de PvdA, GroenLinks, de SP en de ChristenUnie een nieuw college van B&W aan het bespreken waren. De petitie is ondertekend door 130 "min of meer bekende" Leidenaren, waaronder wetenschappers, bestuurders en ondernemers. Men pleit onder meer voor een generaal pardon voor afgewezen vluchtelingen en eist dat zij niet meer op straat worden gezet. Ook maakt men zich hard voor betere zorg en hulpverlening in het Leidse azc, verbeterde noodopvang en "ruimhartige verstrekking" van bijzondere bijstand aan illegaal gemaakte kinderen. Het gaat om een breed eisenpakket dat dwars ingaat tegen de tendens van het mensonwaardige landelijke beleid. De initiatiefnemers willen de eisen opgenomen zien in het nieuwe collegeprogramma, waarmee Leiden volgens de initiatiefnemers de tweede gemeente na Wageningen zou worden die zich zo scherp opstelt tegenover minister Verdonk. Dat wordt hoog tijd. Tot nu toe toonde de gemeente zich te loyaal naar het landelijke beleid, zoals bleek uit de houding van PvdA-burgemeester Lenferink, die de in september 2005 voor vluchtelingenopvang gekraakte Leonarduskerk liet ontruimen.(5)
Noten
Demonstratie op 4 maart 2006 in Leiden (foto: Pauline Krebbers) |
Terug