De Fabel van de illegaal 80/81, winter 2007
Auteur: Gerrit de Wit
Zoetermeerse nazi's onder vuur
Zoetermeer kent grote problemen met zogenaamde Lonsdalers en een 25-tal geradicaliseerde jongeren van de nazistische Jeugdstorm Nederland (JSN). De gemeente presenteerde in augustus 2006 een plan van aanpak om die jongeren in het gareel te krijgen. Op 11 november kwam de Nederlandse Volks Unie (NVU) daartegen in geweer en marcheerde door de straten van Zoetermeer. Na de demonstratie gingen JSN-leden zich weer te buiten aan geweld en werden gearresteerd.
JSN-kopstuk Alwin Walther heft zijn middelvinger op een nazi-demonstratie in Duitsland. |
Sinds enkele jaren gaan extreem-rechtse jongeren in Zoetermeer met regelmaat op de vuist met migranten- en alternatieve jongeren. De stad wordt ondergespoten met haken- en keltenkruizen en regelmatig worden stickers en posters geplakt van fascistische en nazistische organisaties. De meest extreme jongeren hebben zich verenigd in JSN,(1) een nationaal-socialistische groepering die Hitler vereert en pleit voor een revolutie waarbij de leden hun leven willen geven voor "het vaderland". De groepering loopt mee in nazistische demonstraties in Duitsland en stuurt steevast een grote afvaardiging naar NVU-betogingen. Men trekt ook op met het nazistische Racial Volunteer Force (RVF), een extreme Nederlandse tak van het internationale Blood & Honour-netwerk. De basis van JSN ligt nog steeds in Zoetermeer, maar men kent ondertussen ook kleine afdelingen in de provincies Utrecht en Limburg. Verder wonen enkele Zoetermeerse leden tegenwoordig in Den Haag.
JSN-leden komen regelmatig in aanraking met Justitie en hebben steeds verder uitdijende strafbladen. Ze komen voor het eerst nadrukkelijk in het nieuws door de rellen die ze in 2004 veroorzaken tijdens het bevrijdingsdagfeest op 5 mei. Exact een jaar later organiseert de voorloper van JSN een feest in een gemeentelijke ruimte waarbij volop de Hitlergroet wordt gebracht.(2) Dat leidt tot de nodige ophef. En op 6 mei 2006 gaan JSN-leden op de vuist met een groep alternatieve jongeren bij een skatebaan. Daarbij gebruiken ze flessen en stokken. Meer dan 10 skinheads worden gearresteerd. Uiteindelijk wordt alleen J. M. uit Zoetermeer veroordeeld tot 8 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk. B. M. uit Leiden moet nog voorkomen. Ook verklaart JSN zich op een Arnhemse NVU-demonstratie in september 2006 middels een bord solidair met de "politieke gevangenen" Daan van Maanen en Barry R., beiden uit Zoetermeer. Die staken in september 2005 twee migrantenjongeren met een mes in de rug toen ze de trein uitstapten. Van Maanen is veroordeeld tot 4 jaar cel en R. tot drieëneenhalf jaar.
Plan van aanpak
Na de nodige protesten van Anti-Fascistische Aktie (AFA) en joodse organisaties erkent de gemeente Zoetermeer in augustus 2006 dat er inderdaad een probleem is met extreem-rechtse jongeren. Men presenteert een plan van aanpak, waarin staat dat een aantal maatschappelijke, jongeren- en justitiële organisaties meer samen moet gaan werken. Het plan richt zich vooral op de groep zogenaamde Lonsdalers, jongeren met extreem-rechtse sympathieën die nog niet tot een zeer radicale groep als JSN behoren. De groep Lonsdalers zou volgens de gemeente 210 personen omvatten. Men wil met het nieuwe beleid voorkomen dat deze jongeren doorstromen, en dat is inderdaad hard nodig. De reeds geradicaliseerde jongeren, zoals de JSN-leden, kunnen volgens het plan echter niet meer door gemeentelijke instanties bereikt worden. Die zouden onder de verantwoordelijkheid van Justitie en politie vallen. AFA is het daar niet mee eens. "Het is zaak om niet af te wachten tot de reeds geradicaliseerde groep overgaat tot zwaardere strafbare feiten voor hier iets mee wordt gedaan. Ook omdat de gemeente Zoetermeer in haar rapport al aangeeft dat "detentie en werkstraf" vaak niet effectief zijn."
JSN verklaart zich solidair met de messentrekkers Daan van Maanen en Barry R. |
De JSN liet weten het plan van de gemeente "klinkklare onzin" te vinden. "Het is typisch een idee van de politiek correcte machine", verklaart een woordvoerder. "Wij weigeren ons te schikken naar de wetten van de bezetter. Dit plan van de gemeente is een 17 pagina's tellende oorlogsverklaring. Wij hebben het recht ons, met alle middelen, te verdedigen tegen deze aanval van het systeem op onze mensen."
Drank
Nog voor de NVU-demonstratie organiseert JSN eind oktober een feest in een scoutinggebouw in Rijswijk. Zo'n 30 aanhangers komen daarop af, waaronder oudgediende Stewart Mordaunt, voormalig CP'86-raadslid. Sommige bezoekers hebben zich speciaal uitgedost met SS-tekens en hakenkruizen op de kleding. Een vrouw loopt zelfs rond met een hakenkruisband om haar arm. De avond moest een ordentelijk verloop hebben. Op de website verklaart JSN immers dat alle leden zich op moeten stellen als "volwaardig nationaal-socialisten" en dat men niet dronken aan mag komen op bijeenkomsten en demonstraties. De aanwezigen trekken zich echter niets aan van de eigen richtlijnen. Integendeel, de zelf meegebrachte alcoholische versnaperingen worden in een rap tempo naar binnengewerkt. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste aanwezigen laveloos rondbanjeren, en al snel ontstaan de eerste ruzies. Er is commotie om een vrouw. Meerdere JSN-ers bemoeien zich ermee, schreeuwen, schelden en duwen tegen elkaar, en er wordt met de deur geslagen. Een Haags JSN-lid ligt op de grond te spartelen en schreeuwt als een bezetene. Een aantal mensen gaat vervolgens bovenop haar zitten, om haar in bedwang te houden. Andere aanwezigen krijgen ondertussen fikse ruzie met elkaar, schelden elkaar uit voor "kankerhoer" en "kankerjood", en er zijn wat kleine schermutselingen waarbij een stoel door de lucht vliegt en mensen al rollebollend over de grond gaan. JSN-kopstuk Alwin Walther uit Zoetermeer loopt woedend naar buiten en schopt hard tegen het gebouw aan.
Aan het eind van de avond arriveert er een ambulance bij het scoutinggebouw. De aanwezige nazi's maken echter zo'n agressieve indruk dat de verplegers snel het hazenpad kiezen. Enige tijd later komt de politie poolshoogte nemen, gevolgd door dezelfde ambulance. Het geruzie en gescheld gaat ondertussen gewoon door. Minder prettig is dat de JSN-ers niet alleen elkaar te lijf gaan. Tegen middernacht vertrekt namelijk een groep van ongeveer 8 leden. Ze lopen richting het Rijswijkse station. Onderweg komen ze een aantal fietsers tegen, schelden hen uit en hollen achter hen aan met duidelijk gewelddadige intenties. De fietsers weten gelukkig te ontkomen. Enkele dagen later maakt JSN op de website melding van het gebeuren. Met geen woord rept men over de ruzies en de chaos. In een poging de schijn op te houden bedankt men "alle kameraden die mee hebben gewerkt om het feest tot een succes te maken".
NVU-demonstratie
NVU-demonstratie Zoetermeer. Links met Palestina-sjaal loopt NVU-lid Arris de Bruin |
Op 11 november demonstreert de NVU in Zoetermeer tegen de plannen van de gemeente. Onder de leus "Tegen de criminalisering volksnationalistische jongeren! Stop de repressiemaatregelen van de gemeente Zoetermeer" marcheren zo'n 100 Nederlanders en Duitsers door de straten. Ook delegaties van het Aktiefront Nederland, de RVF en de JSN zijn present. Walther en NVU-voorzitter Constant Kusters houden toespraken. Ook is er een voordracht over 16 Duitse neo-nazi's die in Frankfurt een gedenkplek voor de Kristallnacht vernield hebben. Dat kan op sympathie van de NVU rekenen. Verder zijn er leuzen te horen als "Ruhm und Ehre der Waffen SS", "Juden raus… aus Palestina" en "Deutschland den Deutschen, Ausländer raus". Het roepen van deze leuzen is in strijd met de voorschriften die vooraf opgelegd zijn. Na een aanmaning van de politie stopt men met het scanderen ervan. Aan de andere kant van Zoetermeer houdt AFA een tegendemonstratie. Daaraan nemen eveneens zo'n 100 mensen deel. De demonstratie verloopt strijdbaar en zonder problemen.
Na de demonstratie is er een JSN-feest dat wederom helemaal uit de hand loopt. Men komt bij elkaar in een woning aan de Haagse Koekangestraat waar wat JSN-ers wonen. De problemen beginnen als de JSN-leden bier eisen van bezoekers van een besloten feest in de nabijgelegen Ruinerwoldstraat. Ze bedreigen hen verbaal en met kapotte flessen, en schoppen tegen de deur. Daarna gaan ze terug naar de woning aan de Koekangestraat. Een politieagent die getuige is van het incident, waarschuwt zijn collega's. Een poging van de politie om de verdachten in de woning aan te houden mislukt echter, omdat de JSN-ers zich tegen de agenten keren. De situatie is zo grimmig dat de politie versterking laat komen. Uiteindelijk komen zo'n 15 personen naar buiten, uit Zoetermeer, Den Haag en het Westland. Ze worden aangehouden en velen zitten meer dan 2 weken in voorarrest. Op 28 november wordt het merendeel veroordeeld tot werkstraffen wegens belemmering van de politie. Volgens een Justitie-woordvoerder krijgt Dave Blom, voormalig zanger van de fascistische band Brigade M, een zwaardere straf, omdat hij bij de arrestatie "kankerjoden" en "Sieg Heil" riep. JSN heeft ondertussen wel bewezen niets anders te zijn dan een ordinaire nazistische knokploeg. Het moment lijkt zeer nabij dat de betrokkenen vervolgd zullen worden wegens lidmaatschap van een criminele organisatie.
Noten
Terug