Onderzoeken onthullen racisme bij politie en Justitie
Meer dan 55 procent van alle jongeren geeft toe dat ze de afgelopen 12 maanden wel eens een delict hebben gepleegd, zo blijkt uit een onderzoek van het justitieel onderzoeksbureau WODC van eind 2006. Het gaat vooral om zwartrijden, vuurwerk afsteken, meppen, schelden, en stelen van school of werk. Geen al te ernstige vergrijpen dus. Jongens plegen meer vergrijpen dan meisjes, en jongeren van 15 meer dan die van 12. Maar verschillen tussen "allochtone" en "autochtone' jongeren zijn er niet, zo concluderen de onderzoekers. Ook bij zwaardere vergrijpen als aanranding en inbraken is er nauwelijks verschil tussen etnische groepen.
Uit een eerder WODC-rapport van Martine Blom blijkt echter dat in 2002 0,9 procent van de "autochtone" en maar liefst 2,2 procent van "allochtone" jongeren bij de politie geregisteerd staat als verdachte. Hoe kan dat? Beide groepen zeggen evenveel vergrijpen te plegen, maar "allochtonen" worden meer dan twee keer zo vaak door de politie in hun kraag gevat. Racisten zullen beweren dat "allochtone" jongeren vanwege hun culturele achtergrond minder snel al hun misdrijven toegeven tegenover bijvoorbeeld wetenschappers, maar uit onderzoek van Paul Harland op VMBO-scholen komt naar voren dat beide groepen even graag opscheppen. Conclusie: politiemensen zitten "allochtone" jongeren ten onrechte meer op de huid en verdenken hen ook vaker. En ze worden ook nog eens zwaarder bestraft. Uit onderzoek van Mieke Komen blijkt namelijk dat "allochtone" jongeren voor eenzelfde vergrijp zeker anderhalve maand meer straf krijgen dan "autochtone" jongeren.
Bron: "Misschien maken de autoriteiten allochtone jongeren wel crimineler", Hans van Maanen. In: De Volkskrant, 31.1.2007.
Eric Krebbers
|